Шефът на парламентарната здравна комисия | webcafe.bg
newscafe

Резервните пари за здраве остават блокирани

Webcafe.bg
28.08.2010, 14:36 (обновена 28.08.2010, 15:31)
болница

От понелник парламентарната здравна комисия започва ударно работа по приоритетни проекти и проблемите на болниците, обеща шефът й Десислава Атанасова

Председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Десислава Атанасова заяви, че ве няма взето решение да се деблокират част от парите от резерва на НЗОК. Не мога да кажа дали ще стане, заяви днес Атанасова в Силистра.

Резервът на здравната каса от близо 1.2 млрд. лева е част от фискалния резерв и стои по сметки в БНБ.

Периодично от БСП, а вече и от вдясно призовават да се деблокират част от замразените там средства заради липсата на пари за болничната помощ. Бюджетите на болниците от 1 юни т.г. бяха орязвани на два пъти, а на места в страната болнични заведения обявиха, че прекратяват храненето на пациентите си поради недостиг на средства. Голяма част от персонала на болниците е в отпуск - платен или неплатен.

Освен тях, орязани се оказаха и парите за спешната помощ.

Според Атанасова обаче, приоритет на комисията през новата пленарна сесия ще бъде набелязването на мерки за повишаване събираемостта на здравноосигурителните вноски, която продължава да е сериозен проблем.

Миналата година, когато приехме Закона за здравното осигуряване, доста високи санкции бяха заложени, но явно те не работят. Проблемът с несъбираемостта отново се поставя на дневен ред, подчерта Атанасова. Заради това се налагало комисията да започне обсъждане на поправки в Закона за здравното осигуряване.

Преразгледани ще бъдат мерките за повишаване на събираемостта, осигурителният модел, начина на финансиране - дали ще останат клиничните пътеки, или ще се премине към диагностично свързани групи

Още от понеделник членовете на комисията започват работа по приоритетните законопроекти и по проблемите на болниците, обеща Атанасова.

Неработещият модел...

Би трябвало дейностите за здравеопазване да се финансират от събраните пари от здравни вноски. Ниската им събираемост, както и нередовното издължаване от страна на държавата за пенсионерите, децата, студентите, военнослужещите и останалите категории, чиито здравни вноски плаща, води дотам, че НЗОК е на червено. Най-големият брой от тях са пенсионерите - 2.3 милиона, и децата - близо 1.2 милиона. В същото време те са и сред най-големите потребители на здравни услуги.  

1.7 млн. души не се осигуряват за здраве в България, каза наскоро премиерът Бойко Борисов. В същото време осигурителните вноски, които държавата събира от хората, са приблизително 60 на сто от общите постъпления в касата. Останалите би трябвало да се формират от вноските, които държавата плаща, за изброените категории граждани.

Oще: бнб  десислава атанасова  нзок  резерв 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.08.2010, 15:49

1 be_google | 31.08.201016:04

Удивителна Удивителна Удивителна мутро-комунстическия ГЕРБ прави геноцид с лакомията на Дянков и сие да държат нашите милиарди в банката, за да крепят некадърната си пилитика!!!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани