Новините от 29.06.2010 г. | webcafe.bg
newscafe

Денят накратко: Съдът върна Лечков като кмет на Сливен

Webcafe,bg
29.06.2010, 17:38 (обновена 29.06.2010, 18:02)
Йордан Лечков

Снимка: © БГНЕС

Съдът: Йордан Лечков пак е кмет на Сливен - окончателно

*С решение на Бургаския апелативен съд Йордан Лечков бе възстановен на поста кмет на Сливен. Решението на съда е без право на обжалване. Самият Лечков не присъстваше в залата. Кметът на Сливен беше отстранен от поста си по искане на прокуратурата заради повдигнати срещу него няколко обвинения за престъпления по служба.

*Българското сдружение "Тракия-IV" е предложило най-ниската ценова оферта за изграждането на ЛОТ-4 от АМ "Тракия". 9-те български фирми, обединени в сдружението предлагат цена от 174 705 600 лв. без ДДС за изграждането на 47,7-километровата отсечка. Сред фирмите в сдружението са "Холдинг Пътища" АД, "Галчев инженеринг", "Пътстрой инженеринг", "Мостстрой - София", "Пътностроителна техника", "Вида пътстрой" и "Бургас пътстрой". От 13 подадени оферти, общо 6 бяха отворени днес в Агенция "Пътна инфраструктура", тъй като 7 от кандидатите за изграждането на последния ЛОТ от магистралата не бяха одобрени от комисията.

Австрийската фирма "Щрабаг" предлага да изгради ЛОТ-4 за 283 833 156 лв. без ДДС. Консорциум български автомагистрали "Кабиле" предлага да изгради магистралата за 204 105 000 лв. без ДДС. Гръцката фирма "Актор" би могла да изгради ЛОТ-4 за 238 516 344, 03 лв. без ДДС, а австрийската "Алпине" за 252 295 649, 69 лв. без ДДС. Българско-македонското сдружение "Балканстрой гранит" също предложи ниска ценова оферта - 198 380 000 лв. без ДДС.

От българското сдружение предлагат да изградят един линеен километър за 2,24 млн. евро с ДДС. Най-високата оферта - на "Щрабаг" е за 3,65 млн. евро на линеен километър магистрала. В предвидения от министерството и АПИ бюджет е заложено по 3 млн. евро с ДДС на линеен километър магистрала.

*Мнозинството германци (51,4%) искат връщането на марката осем години след приемането на еврото, показва изследване на института Ипсос. 52% от западногерманците и 48% от сънародниците им в източната част искат връщането на старата валута. Сериозно различие по въпроса има между възрастовата група на 50-64-годишните (56% от тях искат връщане на марката) и най-младите (16-29 г.), от които само 42% изразяват подобно желание. Анкетата е публикувана по повод 20-та годишнина от унифицирането на валутата, след като на 1 юли 1990 г. източногерманците приемат западногерманската марка за своя валута няколко месеца преди обединението на страната на 3 октомври. Анкетата на Ипсос е осъществена сред 1000 души на възраст между 16 и 64 години.

*Йога парализира движението в китайски град. Мъж създаде истински хаос в пътното движение в китайския град Гуанджоу, решавайки да практикува йога по средата на платното. Мъжът проснал одеяло по средата на шосето и започнал ежедневните си йога упражнения. По време на най-интензивния сутрешен трафик движението било напълно парализирано. Без да обръща внимание, човекът си вдигал краката в посока на вятъра и се наслаждавал на йогата, слушайки обидите на шофьорите в заобикалящите го автомобили. Служители на полицията най-накрая успели да достигнат до мястото, прекъснали тренировката и арестували йогата.

Oще: валута  германия  йога  йордан лечков  китай  магистрала тракия  сливен  съд 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани