Брюксел потрети: "Южен поток" не е приоритет за ЕС | webcafe.bg
newscafe

Брюксел потрети: "Южен поток" не е приоритет за ЕС

Webcafe.bg
24.09.2013, 09:47 (обновена 24.09.2013, 16:45)
Южен поток

Снимка: © Газпром

Москва се опитва да пробие директивите на Третия енергиен пакет на ЕС, като вкара "южен поток" сред приоритетните за Брюксел проекти

Европейската комисия за пореден път отказва да включи газопровода "Южен поток" сред приоритетните за Евросъюза. Така в аванс руските медии коментират окончателното решение, което предстои да бъде взето през октомври.

"Южен поток", който трябва да мине и през България, за да доставя природен газ за Централна Европа, ще бъде оставен на заден план за сметка на конкурентните проекти "Набуко Запад" и Трансадриатическия газопровод.

Тръбата минава по дъното на Черно море, а след това през България, Сърбия, Унгария, Словения и Австрия.

Според вестник "Независимая газета" това означава, че руският проект няма да може да заобиколи строгите регулаторни изисквания по Третия енергиен пакет на ЕС, а заедно с това ще се увеличат икономическите рискове за осъществяването му.

Третият енергиен пакет, който регламентира либерализацията на енергийния пазар, постановява, че достъп до тръбата трябва да имат и трети страни - нещо, което "Газпром" не иска да допусне.

В България е готова оценката за отчуждаването на земите

Над 23.3 млн. лева ще плати "Южен поток България" за права върху земите, през които ще минава тръбата у нас, стана ясно преди седмица.

Тогава беше взето решението от акционерите на компанията, в която по 50% държат Българският енергиен холдинг (БЕХ) и "Газпром". За преговорите със собствениците на земите ще бъде наета външна фирма.

С решение на Министерския съвет от 2011 г. "Южен поток"е обект с национално значение, което означава, че придобиването на земите за него може да става по облекчена процедура.

Проектната компания за изграждането на тръбата ще плати и 1.46 млн. лева за строителен надзор. В края на август "Южен поток България" получи положително екостановище за въздействие върху околната среда.

Руските намерения, потвърдени и от българска страна, са строителството на тръбата у нас да започне до края на годината. Но стартът може да се отложи и за догодина.

Oще: "южен поток"  брюксел  българия  газопровод  ес  русия  третия енергиен пакет 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 24.09.201318:33

Това, че щели да се дадат 23 милиона за право на преминаване е смешка /чудя се как избрахте точно това, зада плашите хората, а и още милион и нещо за строителен надзор - да не забравим - то сигурно само това ще остане в български фирми Усмивка/.
Големия въпрос е защо и е въобще на България този газопровод, от който няма да получава дори такси за пренос. Само зада гледаме отстрани как руснаците си прекарват газа през страната ни до Австрия и Германия ли? И в продължение на 15-20 години да се водим техни длъжници /за парите за построяването, които надвишават примерно 100 пъти тези за правото за преминаване и от които само много малка част ще се вземат от български строителни фирми - основно за копане и зариване Усмивка, защото нито оборудването на помпените станции, нито тръбите ще са български; но пък ще можем да им продаваме скъп еко ток за помпите ;)/.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани