Законопроектът за българите в чужбина - подготвян на тъмно | webcafe.bg
newscafe

Емигранти: Закрийте агенцията за българите в чужбина!

Webcafe.bg
05.01.2011, 11:56 (обновена 05.01.2011, 17:52)
Жена на летище

Снимка: © Getty Images

Нагласите за емиграция сред българите се увеличават...

Някои от временните обществени съвети на българи в чужбина изразиха недоволство от подготвяния законопроект за българите и българските общности зад граница, съобщи БНР.

Атанас Чобанов от временния обществен съвет във Франция заяви, че неодобрението е насочено към липсата на консултации с тях и че законопроектът се изготвя "на тъмно".

"От наша страна имаше опити да установим контакт с Държавната агенция за българите в чужбина, които завършиха много безславно. Усещането е, че на тази самоинициатива на българите от чужбина се гледа с някакво презрение - отказват  ни интервюта например. Отношението е абсолютно чиновническо и няма нищо общо с това, на което са свикнали хората, които са, които живеят в демократични развити общества", заяви Чобанов.

Според Чобанов агенцията за българи в чужбина може да бъде закрита и нейната дейност да се поеме от Министерството на външните работи и от депутати.

В отговор председателят на агенцията Росен Иванов каза, че това становище е на много малко от всички наши сънародници извън страната.

"Нека тяхната цел не бъде ликвидирането на агенцията за българите в чужбина. Господинът от Франция говори с общи тези. Става въпрос за изработване на проект за решение на Министерски съвет за законопроект. Схващате разликата? Нали трябва да имаме нещо, върху което да дебатираме. Каквито и да са организациите, ако те работят в интерес на българщината, ние ще ги подкрепяме", обясни Росен Иванов.

Oще: атанас чобанов  българи  франция  чужбина 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.01.2011, 03:24

5 Timon Sandanski | 10.01.201103:25

Ами и аз току що разбрах, че има подобна агенция. Но като работата на институциите е мудна. Пратил съм мейл до посолството ни във Варшава преди 10 дни, а още няма никакъв отговор. А отговора ми трябваше преди пет дни, но просто се отказах.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.10.2010, 14:20

4 Душко Добродушков | 06.01.201113:05

Без да се впускам в разсъждения дали е добре или не да има подобна агенция, само искам да отбележа едно нещо. Защо емигрантите си мислят, че под "българи в чужбина" се има предвид единствено тях? Нима не са в още по-голяма степен "българи в чужбина" онези наши сънародници, които са се озовали против волята си откъснати от България, било в резултат на войни (Сърбия, Гърция, Македония), било на насилствено изселване (Украйна, Молдова, Русия)? Мисля, че акцентът трябва да е именно върху тези българи, защото в много случаи е заплашена самата им идентичност като такива, а не върху доброволно напусналите страната по свои съображения, които в никакъв случай не оспорвам, но смятам, че те сами са избрали да бъдат емигранти и не могат да монополизират вниманието спрямо българите зад граница.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2010, 11:27

3 ot4eto | 06.01.201109:30

От опит с борба с държавните институции, мога да кажа че те са способни да рационализират с кръгова логика всякаква глупост...но, доверяват се на експерти, представители на ЕС и масови митинги. Тъй като рядко на някой се отдава да събере голям митинг, препоръчвам да се обърнете към другите две.

В последните 10-на години, а и преди това, изключително бездарните останаха държавни чиновници. Другите избягаха в частния сектор. Малцината кадърни, са останали заради своята корумпиран. Никой разумен и опитен човек няма да седи при 4-500лв заплата. Малцина идеалисти може би. За сметка на това администрацията ни е 20 пъти по голяма от тази на САЩ да кажем. Решението е оче-избождащо, но няма воля.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2010, 23:08

2 Boyan Yurukov | 05.01.201113:44

Всъщност почти всички тук, в чужбина, са на същото мнение. Реален ефект от работата на агенцията на практика няма.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.09.2010, 13:16

1 моканов | 05.01.201112:27

От 21 години в чужбина, за първи път чух че има такава агенция.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани