Китай подмлади властта си | webcafe.bg
newscafe

Китай подмлади властта си

Webcafe.bg, по БТА
14.11.2012, 14:57 (обновена 15.11.2012, 16:37)
Xi Jinping

Снимка: © Getty Images

Новият лидер на Китайската компартия Си Цзинпин ще управлява империята с 1.5 милиарда души население и най-висок растеж

Едноседмичният 18-ти конгрес на Китайската комунистическа партия (ККП) приключи с утвърждаването на "петото поколение" китайски ръководители, които под ръководството на новия партиен водач ще оглавяват страната с население от 1.3 милиарда души през близките 10 години.

Очаква се зам.-председателят на Китай Си Цзинпин да бъде избран за генерален секретар на първия пленум на новия ЦК, насрочен за утре. Тогава членовете на висшето партийно ръководство за пръв път ще се появят пред китайски и чуждестранни журналисти.

За да приключи смяната на държавното ръководство, ще трябва парламентът - Общокитайското събрание на народните представители, да одобри на сесията си през март 2013 г. новия председател на КНР, премиера и целия състав на кабинета; също и да бъдат сменени шефовете на висшите военни органи - Военния съвет на ЦК на КПК и държавния Централен военен съвет. През последните десетилетия начело на партията, държавата и армията в Китай стоеше един и същ човек.

Т. нар. първо поколение китайски ръководители включва Мао Цзедун и неговите съратници, участвали в създаването на ККП, а после и на КНР. Второто поколение начело с Дън Сяопин затвърди курса към реформи и отваряне на страната навън, продължен от третото и четвъртото поколение, оглавявани съответно от Цзян Цзъмин и Ху Цзинтао.

Лидерът на петото поколение е 59-годишният Си Цзинпин, член на Постоянния комитет на Политбюрото на ЦК на ККП. В този орган ще остане и вицепремиерът Ли Къцян, който има изгледи през март да стане министър-председател.

Водеща сила - и социални проблеми

До 2020-а се очаква Китай да стане водеща икономическа сила в света, но от друга страна, Поднебесната империя е изправена пред трудни социално-икономически проблеми, които ще изискват доста усилия от новите й лидери.

Отглас от тези трудности бе "делото на Бо Силай" - бивш член на Политбюро и местен лидер на компартията в мегаполиса Чунцин, а сега подследствен заради обвинения в корупция и злоупотреба с власт. Видни фигури от китайската политическа сцена бяха замесени и в други шумни скандали.

Вестник "Ню Йорк таймс" коментира, че когато смени Ху Цзинтао като генерален секретар на Комунистическата партия, Си Цзинпин ще оглави страна, която постигна огромен напредък в последното десетилетие, но е изправена и пред обезкуражаващи вътрешни и международни изпитания.

Китай - втората икономика в света, извади милиони хора от бедността. Растежът обаче се забави, държавните предприятия продължават да преобладават в повечето отрасли, а пропастта между бедни и богати е по-дълбока, отколкото където и да било другаде.

Социалните и политическите брожения се засилват. Рекорден брой хора с професия се преселват на места като Австралия заради несигурно бъдеще в родината им и в търсене на повече свободи. Дори бедни китайци напускат работа, за да се препитават в чужбина като таксиметрови шофьори, рибари или земеделски работници. Корупцията разруши до голяма степен доверието във всички равнища на управлението.

Досегашният лидер предава на Си Цзинпин управление, уверено във военното и политическото си влияние в чужбина, но му оставя в наследство и опасен проблем, след като не преодоля споровете за групи острови в Южнокитайско и в Източнокитайско море, особено с Япония, отбелязва "Ню Йорк Таймс".

Новото ръководство ще трябва да решава също какви да са отношенията със САЩ. Военната експанзия на Китай и решението на правителството на Обама да се ангажира повече с Азия, създадоха нови търкания и недоверие.

Без трусове в идеологията

Конгресът не донесе особени трусове в идеологически план. Форумът призова за "решителен напредък по пътя на социализма с китайска специфика, борба за пълно изграждане на средно заможно общество". ККП ще се ръководи и занапред от теорията на Дън Сяопин, от идеите около компартията да се сплотят всички конструктивни сили в обществото, включително предприемачите.

Сравнително нов момент бе прозвучалото разширено тълкуване на "научната концепция за развитието" - подход, чрез който управляващата партия по-гъвкаво да борави с обществено-политическите и икономическите реалности в днешния свят и да задоволява нуждите, диктувани от развитието на китайското общество.

"Китайските момичета повече харесват комунистите"

Марксизмът-ленинизмът и идеите на Мао Цзедун бяха споменавани в най-общи линии като "ръководни идеи". Същевременно конгресът прикани партията и цял Китай "смело да внедрява теоретични иновации въз основа на практиката", да приема "нови идеи, нови възгледи и нови изводи".

В конгреса участваха 520 делегатки при 445 жени сред делегатите на предишния - 17-и партиен форум, отбелязва агенцията. Сред куриозните моменти, свързани с представителките на нежния пол, е присъствието на жена полицай от провинцията, пристигнала с 4-месечната си дъщеричка, която се налагало да кърми в паузите между заседанията.

Съпругите на повечето членове на компартията са по-красиви от тези на безпартийните, заяви междувременно пред журналисти в кулоарите на конгреса Лян Вънгън, милиардер комунист, участвал в работата му.

"Китайските момичета повече харесват комунистите, защото те имат идеали, защото са предани и готови за саможертва", поясни бизнесменът.

Като един от 30-те предприемачи, представлявали на форума китайския бизнес, той призова частния сектор да участва по-активно в обществения живот на страната.

Мнозина делегати отбелязаха, че корупцията в Китай е най-сериозна заплаха за ръководната роля на ККП. Предишното ръководство призова новите лидери неотклонно да се борят с това явление в името на "политическата чистоплътност".

Задача на компартията за близките 10 години и до 2049 г., когато ще се чества стогодишнината на КНР, е "да превърне Китай в богата, могъща, демократична, цивилизована и хармонична държава", заяви в отчетния си доклад Ху Цзинтао.

Oще: армия  кадри  китай  ккп  парламент  партия  ръководство  управление 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

6 Оня Дето Го Трият | 15.11.201214:23

Същото биха казали и наши момичета за Митьо Очите например....готов на саможертва, ала-бала Смее се
Ако китайците това им е аргумента в защита на комунизма им, закъсали са го....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

5 John Smith | 15.11.201214:02

Оня , примера с жените си е екстра, само съм го съкратил.
"Китайските момичета повече харесват комунистите, защото те имат идеали, защото са предани и готови за саможертва", поясни бизнесменът."(Лян Вънгън, милиардер комунист) Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

4 Оня Дето Го Трият | 15.11.201212:54

Джон Смит

Момичетата нормално да харесват комунистите (по-висшите).
А по-нисшите комунисти и момчетата гласуват с краката си - отиват в Америка да карат таксита......
Кофти пример даде, не намесвай жени Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

3 John Smith | 15.11.201211:57

"Китай - втората и икономика в света, извади милиони хора от бедността."

"Китайските момичета повече харесват комунистите, защото те имат идеали, защото са предани и готови за саможертва"

"Форумът призова за "решителен напредък по пътя на социализма с китайска специфика, борба за пълно изграждане на средно заможно общество"

Оня, то зависи и как четеш Усмивка Зависи и кой го е писал Усмивка
"Вестник "Ню Йорк таймс" коментира....."
"Webcafe.bg, по БТА ...."
Мани, мани....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

2 Оня Дето Го Трият | 15.11.201208:33

Брей, как подминаваме тая статия......а под всички други Китай, та Китай - рая на земята Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

1 Оня Дето Го Трият | 14.11.201215:46

"...Социалните и политическите брожения се засилват. Рекорден брой хора с професия се преселват на места като Австралия заради несигурно бъдеще в родината им и в търсене на повече свободи. Дори бедни китайци напускат работа, за да се препитават в чужбина като таксиметрови шофьори, рибари или земеделски работници. Корупцията разруши до голяма степен доверието във всички равнища на управлението...."

Чакай да го копирам това тука, че оплаквачите на Ойро-съюза може да пропуснат да го прочетат Смее се
Пузев, Бобчо....?
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани