Брюксел казва за стрес-тестовете на АЕЦ | webcafe.bg
newscafe

Брюксел каза за стрес-тестовете на всички АЕЦ

Webcafe.bg
04.10.2012, 08:43 (обновена 04.10.2012, 17:31)
АЕЦ

ЕС предписва мерки за сигурност на ядрените централи в общността

Сигурността на атомните централи в ЕС е висока, но има още какво да се подобри в тях. Не всички стандарти за безопасност, препоръчани от Международната агенция за атомна енергия, се прилагат в държавите членки, става ясно от доклада на Европейската комисия за окончателните резултати от стрес-тестовете на атомните централи в Европа.

Решението за провеждането им беше взето след аварията в японската централа "Фукушима", а данните показват, че в Европейския съюз няма нито една ядрена мощност, която да не подлежи на допълнителни мерки за безопасност.

Заради аварията в японската АЕЦ Германия обяви, че се отказва от всичките си 22 АЕЦ до 2022 г., последва я Швейцария.

В страните от Евросъюза има 68 атомни централи с общо 134 действащи реактора и към всеки от тях са отправени някакви препоръки за допълнително увеличаване на сигурността, предаде БНР.

За Пети и Шести блок на нашата АЕЦ "Козлодуй" някои от тях са свързани с проучванията на сеизмичните рискове и с оценките до какви ефекти може да доведе евентуална комбинация от екстремни климатични условия.

Препоръчват се и допълнителни мерки за гарантиране на алтернативно захранване на контролните системи в случай на авария, както и за осигуряване на резервната командна зала, и за още гаранции за предотвратяване на водородна експлозия.

Причината да се препоръча резервна зала е в случай, че при авария главната контролна зала стане непригодна за хора. Такива зали все още не са на разположение за 24 реактора.

При 121 реактора трябва да се подобрят измервателните сеизмични уреди. Също така да се инсталират системи за контролирано изпускане от херметичната обвивка, снабдени с филтри. 32 реактора все още не са оборудвани с такива системи, показа проверката.

Съоръженията за справяне с тежки аварии трябва да се съхраняват на места, защитени дори в случай на разрушаване, откъдето да са бързо достъпни. Засега това не е така при 81 реактора в ЕС.

Европейската комисия не може да задължи страните да се съобразят с препоръките й, но смята през юни 2014-а да направи преглед на изпълнението на предписаните мерки за допълнителна сигурност.

Националните регулаторни органи ще изготвят до края на 2012 г. национални планове за действие. В началото на 2013 г. те ще бъдат подложени на партньорски проверки.

Според ЕК по-нататъшното обезопасяване на ядрените мощности ще е на стойност от 30 до 200 милиона евро за всеки отделен реактор. Общият размер на необходимите за целта средства в рамките на Евросъюза се очаква да бъде между 10 и 25 милиарда евро.

Тази седмица стана ясно, че европейските тестове са открили недостатъци в системите за сигурност на всичките 19 атомни електроцентрали във Франция.

Централите нямат инструменти за сеизмични измервания, адаптирани към изискванията след ядрената авария в японската АЕЦ "Фукушима".

Проверките за безопасността открили слабости във всеки от 58-те ядрени реактора на френската компания ЕDF.

Според еврокомисария по енергетиката Гюнтер Йотингер необходими са 25 млрд. евро за отстраняване на недостатъците в системите за безопасност на всички АЕЦ в ЕС.

Ако допълнителното обезопасяване на централите и застраховка за щети от аварии, която Брюксел смята да предложи, задейства, това ще оскъпи ядрената енергия в Европа, каза Йотингер.

Oще: аец  аец белене  ес  парламент  стрес-тестове  фукушима 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 04.10.201209:37

Апък ако огромен метеорит уцели централата, ще настъпи истинско бедствие - и ще има радиоактивно замърсяване независимо какви мерки се вземат. Някой хора, държащи се като застаряващи overbearing майки трябва да го приемат. Ако метеорита е достатъчно голям /или земетресението достатъчно силно/ радиоактивното замърсяване ще е най-малката ни грижа. Ако въобще има кой да го е грижа.
Но пък така, оправдавайки се с някаква тъпа "препоръка" могат да се похарчат някакви пари, да се дадат на когото трябва, без да се свърши никаква работа - щото "препоръката" и без това е приета от застаряващите матрони в незнамсикой парламент...
   

оценка

+0 -0