МААЕ: "Фукушима" и Чернобил са несравними | webcafe.bg
newscafe

МААЕ: "Фукушима" и Чернобил са несравними

Webcafe.bg
13.04.2011, 10:42 (обновена 13.04.2011, 11:41)
Япония земетресение

Снимка: © Getty Images

Последиците от инцидентите във "Фукушима" и Чернобил са несравними, твърдят единодушно МААЕ и СЗО

Решението на японските власти да повишат нивото на ядрената авария в АЕЦ "Фукушима-1" до максималната седма степен не означава, че бедствието в тази централа е сравнимо с това в Чернобилската АЕЦ, съобщи експерт от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), цитиран от Ройтерс.

Това е съвършено различен инцидент, каза на пресконференция във Виена експертът от МААЕ Денис Флори.

Той добави, че количеството радиация, изпуснато в Чернобил през 1986 г., е било значително по-голямо.

Говорител на Световната здравна организация (СЗО) също каза в Женева, че рисковете за здравето на хората не са се увеличили с повишаването до седма степен на нивото на бедствието във "Фукушима-1".

Оценката ни за здравето на населението днес е същата като тази от вчера, каза говорителят Грегъри Харти.

По думите му в момента има много малък риск за здравето извън 30-километровата евакуационна зона около японската атомна електроцентрала, която пострада тежко от земетресение и цунами на 11 март.

Китайската агенция по ядрена сигурност също заяви, че радиацията от "Фукушима1" не представлява непосредствена заплаха за китайските граждани и отхвърли сравненията с Чернобил, най-тежкият ядрен инцидент в света.

Китайското министерство за защита на околната среда, което изпълнява и функциите на надзорен орган по ядрената безопасност, заяви все пак, че "дългосрочните последствия от инцидента във "Фукушима" не може да бъдат пренебрегвани", а правителството ще продължи да оценява влиянието му върху китайската околна среда и моретата.

Заразената с радиация вода от Фукушима "вероятно ще има известно отражение върху морската фауна", се казва в изявлението.

"Влиянието на инцидента върху околната среда на нашата страна беше малко, равностойно на може би 1% от влиянието на ядрения инцидент в Чернобил. Няма нужда от предпазни мерки", подчертава китайското министерство.

Експерти: Прекалено е сравнението!

Говорител на японската Агенция за ядрена и промишлена сигурност заяви, че решението за повишаване на сериозността на инцидента не означава, че заплахата от Фукушима е сравнима с онази от Чернобил през 1986 г.

"Чернобил експлодира докато реакторите работеха на пълни обороти, което е нещо съвсем различно от станалото във Фукушима", каза говорителят. Емисиите на радиоактивни вещества от Фукушима възлизали само на 10 процента от равнището, измерено в Чернобил.

Според американския експерт професор Мърей Дженекс, цитиран от Дойче веле, приравняването на Фукушима към Чернобил е прекалено.

Междувременно японското правителство съобщи, че ще разшири евакуационната зона около АЕЦ-а отвъд досегашния 20-километров периметър.

Между 20-я и 30-я км живеят около 130 000 души, на които е било казано да напуснат доброволно зоната или да си стоят вкъщи.

Тази нова евакуационна мярка била наложена поради липсата на напредък в ремонта на охладителните системи на централата и загриженост заради дългосрочното въздействие върху населението.

През последните 24 часа Североизточна Япония бе разлюляна отново от два мощни труса; тазсутрешният е бил със сила 6,3 по Рихтер.

След катастрофалното земетресение от 11 март в засегнатия регион са били регистрирани над 400 по-слаби труса.

Oще: инцидент  маае  опасност  последици  сзо  фукушима  чернобил 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.01.2011, 03:26

1 aissan | 13.04.201123:08

Естествено , че са несравними ! В Чернобил все пак гръмна само един реактор ... Neutral
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани