Отпор на актуализацията в Тристранката | webcafe.bg
newscafe

Отпор на актуализацията в Тристранката

Webcafe.bg
29.09.2014, 12:12 (обновена 29.09.2014, 12:31)
Румен Порожанов

Както се очакваше, проектът за актуализация на Бюджет 2014 не бе обсъден от Националния съвет за тристранно сътрудничество. Синдикатите и работодателските организации поискаха повече време, за да се запознаят с ревизията на държавната сметка до края на годината, в която се предвижда дефицит от 4% и нов дълг от 5 млрд. лв.

Насроченото за днес заседание на националния съвет за тристранно сътрудничество вероятно ще се отложи за сряда, съобщи вицепремиерът Йордан Христосков пред БНТ.

Mпредседателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев коментира пред БНР, че няма достатъчно силни аргументи за драстичната кройка в бюджета: "Не са убедителни мотивите за предлагането на такъв драстичен ръст в дефицита. А още по-малко отсъстват всякакви мотиви за този драстичен ръст на дълга".

Социалните партньори и работодателските организации настояват и в дневния ред да влезе обсъждането на минималните осигурителни прагове за следващата година. Христосков отново заяви, че ще наложи 4.2% ръст в секторите, където няма договорка.

Министерствата ще получат нови 448.5 млн. лв. за дейности с недостатъчно финансиране. Новият държавен дълг ще трябва да осигури буфер за пенсиите през януари, за НЗОК, МВР и различни социални плащания. Част от него може да се използва за ликвидна подкрепа на банковата система в рамките на одобрената вече държавна помощ от Еврокомисията в размер до 2.9 млрд. лв.

Служебното правителство смята, че е невъзможно бюджетът да бъде изпълнен без актуализация и поемане на нов държавен дълг, затова я нарича "неизбежна". За да бъде приема обаче, е нужно решение на следващия парламент.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани