Чобанов ще пази плоския данък до края на мандата | webcafe.bg
newscafe

Чобанов ще пази плоския данък до края на мандата

Webcafe.bg
09.11.2013, 15:33 (обновена 09.11.2013, 15:38)
Петър Чобанов

Снимка: © Sofia photo agency

Разхлабване на коланите няма, целите на кабинета са съобразени с икономически цикъл,заяви министър Чобанов.

Плоският данък от 10 % остава до края на мандата, заяви пред „Дарик" финансовият министър Петър Чобанов. По думите му през втората половина от мандата може да се мисли за семейно подоходно облагане и за необлагаем минимум, но със сигурност ставката ще остане.

За догодина от данък „лихва" ще получим 66 млн. лева, което кореспондира с новата му ставка от осем на сто. Ще се върви в посока за постепенното му намаляване и ако видим ясна перспектива, че нивото на събираемост е високо и икономиката расте, може да помислим и за цялостното му премахване догодина, коментира още Петър Чобанов.

Коланите не били разхлабени

Разхлабване на коланите няма, целите на кабинета са съобразени с икономически цикъл,заяви министър Чобанов. По думите му заложеният дефицит от 1.8 на сто и увеличаването на дълга на страната ни догодина до максимум 18 млрд. лева не води до свръхзадлъжнялост. Още повече, че в средносрочната рамка за страната ни е предвидено намаляване на дефицита.

Рейтингът на страната ни е подценен, смята още финансовият министър.

Чобанов обясни, че в закона, според който ще вземем нов дълг от 360 млн. до края на годината, не е фиксиран конкретен лихвен процент, за да не се предпоставят офертите на кандидатите. Заложените текстове с лихвен процент до десет на сто не означава, че това ще бъде цената на кредита.

Залъгалка са основния електорат

По 50 лева коледни добавки ще получат пенсионерите с пенсии до 251 лева. Петър Чобанов заяви, че подкрепя този вариант, предложен от социалния министър Хасан Адемов.

Петър Чобанов обясни, че до средата на 2014 г. трябва да има яснота за повишаването на възрастта и стажа за пенсиониране.

„Възможно е МВФ да ни разкритикува за спирането на пенсионната реформа, но временното й прекратяване ще остави глътка въздух и възможност да се седне на масата за преговорите", коментира финансовият министър.

Той обаче е категоричен, че трябва да се върви към увеличаване на възрастта за пенсиониране. „Швейцарското правило само по себе си ще подобри ситуацията", смята Петър Чобанов.

От догодина именно по това правило пенсиите ще се вдигнат с три на сто от 1 юли, като средната пенсия ще надхвърли 300 лева.

До края на годината ще се осигурят парите за бежанците

Според финансовия министър до края на годината могат да бъдат осигурени нужните пари за справянето на ситуацията с бежанците. Петър Чобанов бе категоричен, че сумата е малко под 20 млн. лева.

Заедно с коледните добавки за пенсионерите и проблемите в здравната система, кризата с бежанците създава възможност за повече разходи в бюджета към края на годината.

Според Чобанов въпреки тях нова актуализация на тазгодишния бюджет няма да се наложи. Все пак финансовото министерство е разработило вариант, в който има неизпълнение на заложените приходи. В такъв случай ще се оптимизират още разходите, като ще се „орежат паразитни разходи", каза още Чобанов.

По думите му през октомври са надхвърлени плановете за събираемост на НАП. Петър Чобанов бе категоричен, че засилването на контрола върху издаването на касови бележки не е пресиране на бизнеса, а напомняне, че приходната агенция работи.

Към момента мерките срещу пране на пари са добре структурирани. Чобанов подкрепи промените по отношение на офшорните зони, разработени в закона на Йордан Цонев и Делян Пеевски, защото „са насочени към изясняване на собствеността".

http://dariknews.bg

Oще: бюджет  пенсии  петър чобанов  плосък данък  събираемост 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани