Сметната палата откри нередности около спечелена от ГБС поръчка | webcafe.bg
newscafe

Откриха нарушения при поръчка за "Арена Армеец”

Webcafe.bg
28.10.2012, 13:44 (обновена 28.10.2012, 13:47)
зала, Арена София, Армеец Арена

Залата, която е сред гордостите на правителството

Неоснователно условие е стеснило кръга на участниците в конкурс за обществена поръчка, свързана с изграждането на комплекса „Арена Армеец" през 2011 г. Това сочат данните от одит на Сметната палата на Столичната община за периода 1 януари 2010 г. - 30 септември 2011 г., цитирани от bTV.

Спечелената от „Главболгарстрой"  поръчка е на стойност 1,5 млн. лв. и е била обявена във връзка с транспортния достъп до залата. Сред изискванията към участниците е да имат реализирани приходи от договори за пътно строителство за предходните 3 финансови години (2007 г., 2008 г. и 2009 г.) от минимум 3 млн. лева годишно.

Според Сметната палата, сумата е 6 пъти по-голяма от прогнозната стойност на малката обществена поръчка и така изискване необосновано ограничава участието в процедурата. Схемата обаче не е разкрита и предотвратена от приложените контролни дейности.

В проекта са били предвидени 7 етапа на строително-монтажни работи за 944 хил. лева без ДДС, включително 157 хил. лева за непредвидени разходи.

След подписване на договора е взето решение част "Канализация и отводняване" да се финансира и извърши от "Софийска вода", а не от победителя „ГБС Инфраструктурно строителство" АД. Според Сметната палата, това е нарушение на договора. Така общата стойност намалява до 852 хил. лева. без ДДС.

Освен това е допусната замяна на дейности от предмета на поръчката с други, които не са били включени в условията на проведения открит конкурс. Така е ремонтирано кръстовището на бул. "Цариградско шосе" - бул. "Асен Йорданов" без това да е било част от изискванията на обществената поръчка. Тази промяна в договорката също е нарушение според Сметната палата.

Oще: арена армеец  главболгарстрой  нарушения  сметна палата 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани