Новините от 15.06.2010 | webcafe.bg
newscafe

Кратки новини: Учени създадоха изкуствен черен дроб

Webcafe.bg
15.06.2010, 18:15 (обновена 15.06.2010, 19:38)
лекари в операция

Въпреки напредъка на медицината, скоро няма да имаме изкуствен черен дроб от стволови клетки

*Американски учени успяха да произведат чрез процедура "ин витро" изкуствен черен дроб с помощта на стволови клетки. Учените от щатската болница на Масачузетс в Бостън извършили експеримента в няколко етапа. Първоначално премахнали засегнатите клетки на черния дроб на мишка, като запазили единствено кръвоносните съдове и колагена. След това учените инжектирали стволови клетки от същата мишка в черния дроб, за да премахнат риска от отхвърлянето им. След като бил захранен с изкуствена кръв, черният дроб заработил наново със способността да пречиства токсините. Този изкуствен орган е бил запазен в продължение на десет дни, след което е бил трансплантиран на мишка, която оцеляла няколко часа. Според учените, това е първият път, когато е бил създаден орган в лабораторни условия. Този тип изследвания, извършвани върху животни, са само началото и предстои много работа до създаването на черен дроб, който да функционира нормално и да може да бъде трансплантиран на хора.

*2/3 от британките са напълно отегчени от живота си, разкри ново проучване. Липсата на разнообразие в ежедневието, ограниченият социален живот и натискът на работното място са основните причини за това. Недостатъчна почивка на жените и списъкът с домакинска работа, който ги чака всяка вечер у дома, прави жените все по-изнервени и недоволни. На много от тях им е омръзнал дори собственият външен вид. Проучване, в което са взели участие 3000 жени от Великобритания, показва, че седем на всеки десет от тях са свикнали с усещането за скука и отегчение. Почти половината от тях са уморени да правят едни и същи неща ден след ден, като 46% от тях упрекват за това лошия си социален живот. Четири на всеки десет жени признават, че мразят работата си и биха се радвали на повече почивка.

*Учени откриха защо жените винаги се смятат за дебели. След редица изследвания и проучвания, преподаватели от Юнивърсити колидж в Лондон открили, че образът на тялото, който се прожектира в мозъците ни, когато се погледнем в огледалото, е "напълно изкривен" и е 2/3 по-широк от реалното. Изследователите изготвили резултатите след редица тестове с доброволци. По този начин те създали "карта" на мозъчната представа за човешкото тяло, която по-късно сравнили с действителните размери и форми на телата ни. След края на изследването, учените установили, че разстоянието между показалеца и палеца на ръката според мозъка е 69% по-голямо от действителната дистанция между тези два пръста. Това според тях обяснява защо жените се смятат за по-дебели от реалното. Това важало и за мъжете, но те просто не обръщали такова внимание на външния си вид.

*Експерти и неправителствени организации предложиха да бъде декриминализирана еднократната доза наркотик. Идеята беше обявена на кръгла маса за борбата със зависимостите в София днес. Сред предложенията, направени на кръглата маса, са и хората, които в момента се лекуват по програми, да не бъдат изваждани от тях и вкарвани в затвора, и обратно - да бъде осигурявано лечение на лица с влязла в сила присъда в самите места за лишаване от свобода. Да бъде създаден специален фонд за борба със зависимостите, който да се финансира със средства от акцизите на цигарите и алкохола, поискаха още участници в дискусията.

*Годишната такса за платеното висше образование няма да може да бъде по-висока от удвоената средна държавна издръжка за студент, която към момента е 866 лева, обяви във вторник министърът на образованието Сергей Игнатов. Това на практика означава, че тя не трябва да надвишава 1732 лева.

Ще бъдат внесени законови промени за платеното обучение - висшите училища няма да имат правото в рамките на държавната поръчка да приемат в платено обучение, обясни Игнатов.

Междувременно заместник-ректорът по учебната дейност на СУ "Климент Охридски" Мария Шишиньова съобщи, че в специалността "Право" на няма да има платено обучение. Софийският университет предлага платеното обучение да не надвишава 10% от образователния капацитет в съответното професионално направление.

*Съдът на Европейския съюз отхвърли жалбата на италианската медийна компания "Медиасет", контролирана от семейството на премиера Силвио Берлускони, и й нареди да върне незаконно получена държавна помощ за милиони евро.

В решението се посочва, че тази помощ е нарушила конкуренцията и "е облагодетелствала непряко доставчиците на наземна цифрова телевизия за сметка на разпространителите на сателитен сигнал".

Завръзката е през 2004 г., когато италианското правителство предложи субсидия от 150 евро на всеки потребител, който закупи или наеме декодер за цифрова телевизия. Законът целеше да ускори телевизионната цифровизация на Италия, но субсидията важеше само за декодери на наземно излъчвани, а не на сателитни сигнали.

Така "Медиасет", специализирана в наземно излъчване на цифрова телевизия, получи сериозно предимство пред сателитни канали като "Скай". След като "Скай Италия" и други оператори подадоха жалби, през 2007 г. ЕК обяви субсидиите за незаконни и настоя италианското правителство да си поиска обратно парите от облагодетелстваните телевизионни компании.

Oще: великобритания  жени  медицина 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани