И бизнесът иска намаление на банковите такси | webcafe.bg
newscafe

И бизнесът иска намаление на банковите такси

Webcafe.bg
24.01.2012, 14:47 (обновена 24.01.2012, 15:28)
божидар данев

Снимка: © БГНЕС

Според изпълнителния директор на БСК Божидар Данев безумно е, че банката може да сменя по всяко време условията по кредита

В случай на промяна на договорени условия получателят на банков кредит трябва да може прекрати ползван кредит без утежнения и начисляване на допълнителни наказателни такси и комисиони от кредитора.

Това е едно от предложенията на БСК, обявени днес от изпълнителния председател на БСК Божидар Данев и адресирани до министъра на финансите Симеон Дянков. Наред с това стопанската камара за пореден път предлага намаляване на дела на сивата икономика, разширяване на националната платежна инфраструктура, ползване на картови плащания, обхват на услугите и банковата система.

По думите на Данев, финансовият министър от 15 дни не намира време да се срещне с БСК, за да обсъдят предложенията. В същото време на вицепремиера му предстои среща с банкерите, на които обяви днес, че ще постави за обсъждане въпроса за таксите и лихвите.

С възможността да се прекрати ползваният кредит без допълнителни такси, при промяна на условията от страна на банката, според Данев ще се разшири и конкуренцията в банковата система, което ще доведе до ограничения в ръста на кредитите. Това е практика в десетки страни и спокойно може да бъде въведено у нас, посочи изпълнителния председател на БСК. Според него е безумно това, че банката може да сменя по всяко време условията.

Друго предложение на БСК е това, че ако се вдигат лихвите по кредитите, да могат да се вдигат и лихвите по депозитите. От стопанката камара разбират, че икономическата обстановка е динамична, но казват обаче, че това е проста регламентация.

В случай, когато банката промени условията при депозитен договор пък, да предлагат на депозанта да има право да прекрати договора без утежнения за него. Освен това, той да получи всички натрупани лихви и ако иска да си внесе депозита в друга банка.

Според БСК, БНБ трябва да направи и публичен регистър за тарифите на банките.

Голяма част от предложенията засягат улесненията за разплащане с банкови карти (например да не се подписват касови бележки, когато се въвежда ПИН или да има карти със снимка), както и избора на банки, обслужващи бюджета.

Данев припомни, че по предложение на БСК от 2004 г. беше драстично намален от 23 на 4 броят на платежните нареждания, подавани през банковата система за социално осигурителните плащания и подоходния данък, което рязко намали разходите на работодателите за обслужване на тези плащания.

Пак по предложение на камарата от 2007 г. стартира процесът по изграждане на връзка между касовите апарати на търговските дружества със системата на НАП. "Убедени сме, че чрез тази мярка ще се осветлят огромна част от оборотите на търговците, ще се повиши събираемостта на данъци и акцизи и, не на последно място - ще се подобри конкурентната среда, в полза на коректните данъкоплатци", изтъкна Божидар Данев.

През 2011 г. стартира реализацията на друго предложение на БСК - инсталирането на POS-терминали в държавните и общинските администрации, което прави възможно плащането на данъци и такси електронно, а не само по банков път с платежни нареждания.

Oще: банки  божидар данев  бск  симеон дянков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани