КНСБ иска гаранции от ДАНС за сделката за "Доверие" | webcafe.bg
newscafe

КНСБ иска гаранции от ДАНС за сделка

Webcafe.bg
10.07.2013, 17:07 (обновена 10.07.2013, 18:33)
Пари

КНСБ вдигна шум около евентуална сделка, без да назове кандидат-купувача

В писмо до медии и институции КНСБ изрази притеснения днес от липсата на прозрачност около предстоящата продажба на мажоритарния дял на най-голямата пенсионно-осигурителна компания "Доверие" и поиска свикване на извънредно общо събрание на акционерите преди сделката и разпределянето на дивидент.

КНСБ е един от синдикатите, партньори на властта в Националния съвет за тристранно сътрудничество, и, по данни на ръководството си, наброява 380 000 членове.

От синдиката не назовават конкретен кандидат-купувач. Ръководството на профсъюза съобщава обаче, че ще иска срещи с премиера, ръководствата на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС), Комисията за финансов надзор и Комисията за защита на конкуренцията, на които ще представи "сериозните си опасения за разклащане на най-голямата пенсионно-осигурителна компания, а оттам и сриване на националния пенсионно-осигурителен пазар".

За първи път през април т.г. се появи информация, че настоящият мажоритарен собственик на пенсионното дружество - "Виена иншурънс груп" (Vienna Insurance Group - VIG), планира да продаде дела си от 92%. Съобщи я авторитетният австрийски в. "Дер Щандарт".

Според информация на изданието към онзи момент за сделката са се състезавали банкерът Цветан Василев и производителят на лекарства Огнян Донев.

VIG, която е публична компания, не е обявила, че се е споразумяла за продажбата на "Доверие".

По информация на в. "Капитал" обаче преди дни в Комисията за финансов надзор представител на австрийския собственик е проучил процедурата за смяната на собствеността и е представил кандидата. Това е дружеството United Capital, регистрирано във Великобритания, но с офшорна собственост, представлявано от български граждани и с българо-австрийско управление. До момента няма данни за преки връзки на посочения кандидат с по-рано преговарящия "Бромак" на Цветан Василев, посочва изданието.

Един от основните акционери на United Capital е българското дружество "Риджънт капитал" АД. То се управлява от Румен Нанов, който представлява и основните му собственици "Пош ентерпрайзиз", ЛЛС, регистрираното на Сейшелите.

Същият Нанов има редица бизнеси, включително през годините си е партнирал с лица като бившите шефове на фалиралата "Агробизнесбанк" Христо Александров, Христо Данов и Александър Велев, посочва изданието.

Управляващи на United Capital са Камелия Здравкова и австриецът Гюнтер Рор, които отново водят до Нанов и още една група български физически лица с бизнес в България и Австрия. Справка в австрийския търговски регистър пък показва, че част от тези лица имат за съдружник руския гражданин Сергий Мастюгин, който влиза в надзорния съвет на руската "Инвестбанк".

Същата според източници на "Капитал" най-вероятно ще осигури част от финансирането за покупката на "Доверие". "Инвестбанк" е сред малките руски банки с 1.8 млрд. долара активи под управление.

Заради неяснотата около бъдещия купувач КНСБ изразява "дълбока тревога". Синдикатът възлага на президента на КНСБ да предприеме нужните действия за свикване на извънредно Общо събрание на акционерите на "Доверие" преди продажбата на мажоритарния дял и разпределението на дивидент.

Освен това упълномощава ръководството си да проведе срещи с премиера, с ръководството на Комисията за финансов надзор, на Комисията за защита на конкуренцията, както и с ръководството на Държавната агенция за национална сигурност, на които да информира за сериозните си опасения.

"Синдикатът ще настоява за ангажимент на отговорните институции и стриктно спазване на всички законови норми, особено изискванията за ясен произход и идентификация на акционерите и капиталите в допълнителното пенсионно осигуряване, лоялна конкуренция и гарантиране на правата на осигурените и пенсионерите на съответните пенсионни фондове във всяка ситуация", се казва в позицията на синдиката.

"Държавната агенция за национална сигурност следва да гарантира прозрачността и спокойствието на целия процес на смяна на собственост, доколкото сриването на този пазар заплашва социалния мир и националната сигурност", посочват от КНСБ.

"Ако всички опасения на синдиката се окажат реални, КНСБ настоява за оттегляне на президента на КНСБ от Надзорния съвет на "Доверие", в знак на подкрепа на депозираната от страна на оперативния мениджмънт и Управителния съвет на компанията оставка и като израз на категорично несъгласие с обстановката на несигурност и безперспективност", се казва още в позицията.

Oще: виена иншурънс груп  данс  доверие  кнсб  кфн  огнян донев  сделка  цветан василев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани