Ние сме парламентарна република, а у нас държавният глава се стреми да надхвърли церемониалните функции, които му отрежда конституцията | webcafe.bg
newscafe

Жан Виденов: Президентът е излишен

Webcafe.bg
11.06.2010, 15:22 (обновена 11.06.2010, 16:20)
Жан Виденов

Снимка: © Dariknews.bg

Жан Виденов си позволи да каже гласно онова, което твърде много хора у нас също мислят, но не смеят да заявят публично

Президентската институция у нас е излишна, каза вчера в пловдивското с. Оризари бившият премиер Жан Виденов, съобщи в. "24 часа".

По силата на Конституцията и нейния член 92(1), държавният глава "олицетворява единството на нацията".

Според Виденов въобще не е далеч времето, когато страната ни ще стане като Германия, където президентът има само представителни функции и много хора в момента дори не знаят името му.

"Така мисля още от времето, когато бях премиер. Ние сме парламентарна република, а у нас държавният глава се стреми да надхвърли церемониалните функции, които му отрежда конституцията. От този факт идват и конфликтите между институциите", допълни Виденов.

Той обаче призна, че не следи с интерес политиката в България.

"Колкото до сегашното правителство, завиждам му, защото има много добри дни пред себе си. При нас бе обратното - нашето започна в добро време, но след това обстоятелствата се влошиха, а сериозно отражение даде и огромният външен дълг", допълни експремиерът.

Той бе в Оризари за откриването на новата спортна база на Европейския колеж по икономика и управление, където преподава от няколко години.

Първанов през 2006-а: Президентът не е управник, арбитър и коректив - да

В своето обръщение към Народното събрание по повод четвъртата годишнина на встъпването си в длъжност, президентът Георги Първанов изрази следното виждане:

"Президентът е единственият държавник, който се избира с пряко гласуване от всички имащи право на глас граждани... Мажоритарният избор на българския президент му дава и легитимност, и морална сила... Президентът е един възможен и необходим посредник в решаването на проблемите в социалния и политическия живот на страната. Образно казано - президентът не е управник, но при необходимост той може да бъде политически арбитър и коректив."

Според коментари на юристи по тогавашното му изявление президентът в парламентарната република  може да играе въпросната "арбитърска" функция само морално, но не и политически, т.е. допълващо легитимните усилия на властта, изразяваща принципа на суверенитета - в случая, парламента.

По Конституция България е парламентарна република.

Oще: жан виденов  президент 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.06.2010, 05:54

2 ludipari | 30.06.201105:52

Браво, Виденов! Точно затова точно Виденов трябва да бъде новият президент на България. Той е проумял цялата същност на въпроса и допуснатата в конституцията ни грешка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.04.2010, 15:03

1 to6ominator | 11.06.201017:15

И как да не вярваш в призраци... Ето един комунистически политически мъртвец прави изявления и даже преподава в колеж... Ама нали знаете как е положението в колежите - и куцо и сакато отива там, така, че не се очудвам от неговото присъствие там. Ако говорим за това, дали президентът е излишен: ами да, излишен е. То и половината депутати са излишни, половината държавни чиновници са излишни, ама си седят. Така, че функционалността им, явно не е определяща... А иначе Първан ефенди е напът и той да влезе в политическото небитие. Ще дойде момент, в който само Зорка ще му слуша речите...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани