2135 деца на бежанци има в България | webcafe.bg
newscafe

2135 деца на бежанци има в България

Webcafe.bg
10.12.2013, 12:30 (обновена 10.12.2013, 13:18)
Сирийски деца в бежански багер

Снимка: © Getty Images

В България има 2135 деца на бежанци от Сирия, Ирак и Афганистан, а общият брой на децата, които са напуснали страната си, е над 1 милион

В центровете на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) към момента има 2135 деца, влезли у нас от началото на годината. 1609 са от Сирия, 120 са от Афганистан, 82 от Ирак. Това каза на заседание на Националния съвет за закрила на детето председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Николай Чирпанлиев.

Към Агенцията ще се създаде нова дирекция "Социални дейности", както и регистър на децата бежанци. Ще бъдат назначени още 110 души, които да се грижат за децата в бежанските центрове в страната.

1624 от всички деца на чужденци, които в момента се намират в България, са до 13 години. 1219 са момчета, 916 са момичета. Организацията за работа с тях се извършва от интеграционен център, посочи Чирпанлиев.

"За съжаление, в новите ни центрове, създадени при екстремални условия, няма кътове за игра. Най-тежко е положението в Харманли. Идеята ни е данните да се обработват в Харманли", допълни председателят на ДАБ.

При най-лоши условия живеят децата в Харманли, стана ясно от изявлението на Чирпанлиев.

Домът за бежанци в село Баня ще бъде изцяло отделен за деца-бежанци, които нямат близки в България, съобщи председателят на Агенция за бежанците Николай Чирпанлиев. Това засяга 172 деца без придружител, влезли в страната от началото на годината, 60 от тях - от Сирия.

По европейска програма до два-три месеца в района на новозагорското село Баня ще бъдат изградени къщички за майки с деца.

"Европейската комисия гласува извънредни средства за ДАБ - 6,910 млн. евро, като ние ще платим 20% от тях. 3,5 млн. долара отпуска Върховният комисариат за бежанците на ООН. 1 млн. евро чрез БЧК предлага правителството на Холандия и почти 1 млн. евро - от Чехия. Целта на тези средства е да се подобрят социалните функции, които трябва да изпълняваме за бежанците. Във всички наши центрове ще има кътове за деца, да играят, да се обучават. В някои от тях имаме импровизирани кътове и в момента - Военна рампа", каза още Чирпанлиев.

По думите му Столична община е предложила сграда, в която децата на бежанците да се обучават. Те обаче са отказали, защото смятат да преминат през България транзитно и да продължат към други европейски държави.

"Имаме сериозна финансова подкрепа, която позволява да назначим нови 110 души в щата на ДАБ. Обнадежден съм, че ще справим със социализацията на децата бежанци и техните родители", обясни Николай Чирпанлиев.

На заседанието присъстват членовете на съвета само от институциите. Мандатът на представителите на неправителствените организации, членове на Националния съвет за закрила на детето, е изтекъл. В момента те са в процедура на избор на представители. Затова присъстват 2/3 от членовете на съвета. Ангел Величков, зам.-министър на външните работи, отсъства заради посещение в Йоханесбург.

Oще: бежанци  българия  даб  деца  организация 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.