БНБ чака оферти от Цветан Василев и Оман | webcafe.bg
newscafe

БНБ чака оферти от Цветан Василев и Оман

Webcafe.bg 22.08.2014, 14:03 (обновена 22.08.2014, 14:16)
иван искров

Иван Искров отговаря на обвиненията в бездействие.

БНБ е изпратила писма до двамата най-големи акционери в затворената Корпоративна търговска банка и ще очаква техните конкретни предложения за ангажимент до края на месец август.

Това става ясно от последното съобщение на БНБ, предизивикано от "многобройните и разностранни мнения в рамките на публичния дебат относно проблемите на банковата група КТБ и опита тези проблеми да бъдат вменени изцяло на централната банка".

Чакаме оферти

От ръководството на БНБ заявяват, че до този момент мажоритарният собственик на банката Цветан Василев не е проявявал никаква инициатива за оказване на подкрепа, независимо от неколкократните му публични заявления.

Самият Цветан Василев има повдигнато обвинение от българската прокуратура за длъжностно присвояване в особено големи размери във връзка с разследването за предполагаемо източване на 206 млн. лева от КТБ.

От съобщението на БНБ става ясно, че вторият по големина акционер - Фондът на Генералния държавен резерв на Оман - е изразил готовност да подкрепи банката само при наличието на яснота за състоянието на КТБ и срещу "значителна ликвидна подкрепа от страна на БНБ".

Последното е невъзможно, съгласно действащото законодателство, съобщават в позицията си от Централната банка.

Ликвидна криза или капиталов недостиг?

От БНБ мотивират отказа на правителството да се предостави ликвидна подкрепа на КТБ, по примера с политиката след втората банкова атака от края на юни, с изискването подобна помощ да се използва единствено "за банки без недостиг на капитал".

"Както към момента на одобрената от ЕК на 29.06.2014 г. схема за ликвидна подкрепа на българските банки, така и към настоящата дата, в условията на продължаващите съмнения в качеството на активите за КТБ не може да се направи категорично заключение, че отговаря на изискването за платежоспособност, поради което не са покрити всички задължителни условия за получаване на държавна помощ", твърдят от БНБ.

Любопитен детайл в съобщението е обяснението на ръководството за причините, довели до ликвидната криза в КТБ.

"Един от важните фактори, съпровождащи масираното теглене на средства от КТБ и последвалото развитие на процеса, е насаденото в обществото и в редица институции мнение, че отчетите на банката не дават достоверна представа за качеството на активите", пише в позицията на Централната банка, която като независим орган единствена отговаря за надзора на финансовата институция.

Седмица преди поставянето на КТБ под специален надзор прокуратурата повдигна обвинение подуправителя на БНБ Цветан Гунев по съмнения за неупражнен контрол върху раздаване на кредити от банката.

Времето е пари

От БНБ призовават 43-то Народно събрание да приеме актуализация на бюджета заради дефицита, който се очертва поради разликата между наличностите във Фонда за гарантиране на влоговете и размера на депозитите в КТБ и дъщерната й ТБ Виктория, които се покриват от закона.

Диалогът с Европейската комисия по казуса с предсрочното изплащане на гарантираните влогове на клиенти от КТБ не е приключил, става ясно от съобщението.

Преди седмици ЕК призова България да вземе мерки за навременно изплащане на депозитите под 100 000 евро, а БНБ и Министерството на финансите защитиха позицията, че настоящото българско законодателство не дава възможност това да се случи в условия на специален надзор.

В края на юли БНБ отново удължи периода на ревизия в КТБ и дъщерната й банка, който ще приключи не по-рано от 20 октомври. Политиката на Централната банка в кризата с КТБ е обект на критика от няколко групи за натиск.

"Всички частни или партийно мотивирани опити за натиск върху общественото мнение и върху институциите, ангажирани с проблемите, породени от затрудненията на КТБ, могат само да навредят на процеса на дефиниране и прилагане на адекватни мерки", отговарят от БНБ.

Oще: актуализация  бнб  бюджет  иван искров  капитал  криза  ктб  ликвидност  оман  фонд  цветан василев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.03.2013, 21:47

3 Стоян Трушков | 23.08.201417:41

“Основно изискване е държавна помощ в ЕС да се предоставя единствено на платежоспособни и икономически жизнеспособни банки. По-конкретно: в случаите на схеми за предоставяне на ликвидна подкрепа същите следва да бъдат използвани единствено за банки без недостиг на капитал, което обстоятелство трябва да бъде удостоверено от компетентния надзорен орган по достатъчно категоричен и неоспорим начин.”
Кога и кой компетентен надзорен орган по достатъчно категоричен и неоспорим начин удостовери, че ПИБ е без недостиг на капитал и след един ден по нейно искане и беше предоставена ликвидна подкрепа 1.3млрд??! Как само за броени часове за тази банка БНБ разбра, че е платежоспособна и икономически жизнеспособна, а за КТБ и трябват още бог знае колко месеци за подобна оценка??!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

2 VK | 23.08.201414:00

Levitt Hostel
"...изчислявах в темата Финансово неграмотни..."

Ми като гледам писанията ти, "изчисления" е силна дума, дори в тема като "финансово неграмотни" Усмивка

"Според доклада на БНБ от днес във Фонда за гарантиране на депозитите се намира 3 685 000 млн. лева."

Де го тоя доклад??? И БНБ твърди, че има такива пари в България? Може би сме втората икономика в света, ако все пак не сме изпреварили САЩ Усмивка)

"Трябва да припомня, че по алгоритъма , по който ги изчислявах в темата Финансово неграмотни трябваше във Фнда да се намират ,,около 4 млн. лева"."

Ми нема нужда от сметки - фонда си има отчети и може да провериш колко има!
Според отчета за 2013 активите са малко над 1.8 млрд. лева. В момента за юли са малко над 2.1 млрд лева.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.05.2011, 11:06

1 Levitt Hostel | 22.08.201416:16

Преди няколко седмици в темата Финансово неграмотни няколко индивида твърдяха, че има достатъчно пари във Фонда за гарантиране на депозитите; споменаваха се суми над 1 млрд. лева.
Според доклада на БНБ от днес във Фонда за гарантиране на депозитите се намира 3 685 000 млн. лева. Трябва да припомня, че по алгоритъма , по който ги изчислявах в темата Финансово неграмотни трябваше във Фнда да се намират ,,около 4 млн. лева".
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани