Държавни пари и за частните детски градини | webcafe.bg
newscafe

Държавни пари и за частните детски градини

Webcafe.bg, по Фокус
07.02.2013, 14:21 (обновена 08.02.2013, 13:02)
Народно събрание

Снимка: © Sofia Photo Agency

Залата отново бе полупразна

Частните детски градини и училища също ще получават държавна субсидия, решиха депутатите, които втора седмица умуват по спорните поправки в Закона за предучилищното и училищното образованието, чиято същина е задължителната забавачка за 4-годишните от 2016-та година.

Дотогава, поне хипотетично, би трябвало да има построени достатъчно детски градини, за да обхванат задължителната предучилищна.

Управляващите предложиха промяната с аргумента, че така децата от малцинствата по-лесно ще се интегрират, но родителски организации на няколко пъти протестираха срещу своеобразната държавна диктатура над малчуганите.

Просветното министерство направи отстъпка, като реши да даде възможност за домашно обучение, но и това ще става по утвърдени държавни стандарти. Иначе родителите получават право на избор между целодневна и полудневна форма на обучение за техните деца в забавачките.

Частните детски градини също ще получат финансов ресурс от публичните средства, които всички данъкоплатци осигуряват, плащайки данъци. Това ще важи само за образователните дейности, които частниците предоставят.

Финансирането ще е на принципа на делегираните бюджети, който действа в момента за държавните забавачки, като размерът на субсидията се определя от броя на децата.  Частните градини и училища ще могат да събират такси само за дейности извън финансираните от държавата.

Депутатът от БСП Ваня Добрева протестира приетото решение с аргумента, че и без това парите за образование са малко, за да бъдат подпомагани и частните образователни институции. "Питайте българските граждани съгласни ли са да плащат за образованието на деца, на които вечерите на семействата им в ресторант са 1000 евро?", възмути се социалистката.

„От никъде не следва задължението да се осигурява финансиране на всеки, който е решил да предоставя образование", допълни колегата й Янаки Стоилов. Социалистите обещаха да отменят текста, когато дойдат на власт.

ДПС също се обявиха против, тъй като се създава неравнопоставеност между населените места, в които има частни детски граници и училища, и тези, които разчитат само на държавни учебни заведения.

Снежана Дукова от ГЕРБ репликира, че държавата не деляла учениците на частни и на държавни.

В подобен дух се изказа и Веселин Методиев от ДСБ, според когото не може частната инициатива в образованието да се зачерква.

Oще: детски градини  забавачка  образование  парламент  предучилищно образование  училища 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

1 паяка | 07.02.201315:52

Жена заминала в командировка за три дни. На сутринта мъжът събудил детето и тръгнал да го води. Влезли в детската градина, а там им отговорили: "Това дете не е наше!" Отишли в друга - същата история. Седнали в автобуса и детето казало:
- Тате, ако минем през още една детска градина ще закъснея за училище ...
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани