Инвеститорът за АЕЦ "Белене" - като мейлите от нигерийци | webcafe.bg
newscafe

Инвеститорът за АЕЦ "Белене" - като мейлите от нигерийци

Webcafe.bg
11.10.2012, 11:51 (обновена 11.10.2012, 12:25)
трайчо трайков

Снимка: © БГНЕС

Трайчо Трайков: Те дойдоха и казаха, ние знаем, че тук предстои построяването на руска централа, не знаем нищо за проекта, но искаме да инвестираме 5 млрд. евро. Това беше малко от рода на имейлите от нигерийците, които получаваме всички

Кандидатът за инвеститор за АЕЦ "Белене" е компания, финансирана по неясни пътища, с неясни фигури зад нея, не е стратегически инвеститор и няма опит в управлението на ядрени централи, нито дългосрочни намерения към управлението на енергийни активи.

Така бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков коментира американската "Глобал Пауър".

"Те дойдоха и казаха, ние знаем, че тук предстои построяването на руска централа, не знаем нищо за проекта, но искаме да инвестираме 5 млрд. евро. Това беше малко от рода на имейлите от нигерийците, които получаваме всички как да спечелим пари", допълни още той.

Трайков припомни, че американските служби вече са съобщили, че нямат никакви данни за това фирмата да е сериозен играч. Всъщност предупреждението за инвеститора се съдържаше в дипломатичното изявление на американското посолство.

"През последните дни се разигра цирк относно евентуалния рестарт на проекта АЕЦ "Белене". Искът на Русия към България за 1 млн. евро е целял да ни окаже натиск преди посещението на Владимир Путин в България", коментира още Трайков.

Според него хората все още нямат достатъчна информация, за да гласуват "за" или "против" строежа на АЕЦ "Белене".

"Но дори и да предположим, че хората гласуват за проекта, това какво означава - с каква лихва на кредита да се финансира, какви да са системите за пасивна защита, какъв да е моделът на реактора и турбината, който да е инвеститорът, какво да е разпределението на рисковете", заяви Трайков.

Според него референдумът е абсолютно безсмислено предложение, което цели единствено да подкрепи акциите на БСП. "За мен ще бъде много интересно какво ще бъде поведението на правителството в тази ситуация", заключи бившият енергиен министър.

Министърът на финансите и вицепремиер Симеон Дянков обяви вчера, че в проектобюджета за догодина има заделени от 20 до 30 милиона лева за финансиране на референдум за АЕЦ "Белене".

 

Средствата са оставени в резерв, тъй като някои парламентарни групи, включително и тази на ГЕРБ,  вече предложиха референдумът за "Белене" да се финансира пропорционално от държавната субсидия на политическите партии, каза Дянков. Мотивът е "да не излиза от държавния бюджет и да е за сметка на болничната помощ, на пенсионерите или културния бюджет."

Ако парламентът приеме предложението на ГЕРБ, предвидената сума ще се използва за социални дейности, поясни финансовият министър. Той прогнозира, че това ще се реши до месец - месец и половина по време на дебатите в парламента.

 

Oще: аец белене  инвеститор  референдум  трайчо трайков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани