Химическо оръжие - за Девня от Банев | webcafe.bg
newscafe

Химическо оръжие - за Девня от Банев

Webcafe,bg
08.01.2014, 12:34 (обновена 08.01.2014, 16:50)
николай банев

Николай Банев, когото, по собствените му думи, кризата смъкна от самолета на "Майбах"-а...

Кметът на Община Девня Атанас Кузев обяви частично бедствено положение на територията на "Полимери" в промишлената зона на общината за срок от 30 дни, считано от 9 януари.

Решението е взето след заседание на Щаба за изпълнение на плана за защита при бедствия в присъствието на областния управител. Поводът е минимизиране на риска от екологична авария и предприемане на действия за осигуряване на безопасност и сигурност на населението на Девня.

5 милиона лева глоба ще бъде наложена на "Полимери" - Девня.

Причината е, че химическият гигант, обявен в несъстоятелност, съхранява опасния химикал трихлоретан 3 пъти по-дълго от законния срок, съобщи наскоро bTV, позовавайки се на източници от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Десетки години "Полимери" произвежда белина, сода каустик, хлор и други и важни, но опасни химикали. Трихлоретанът е отпаден продукт и се изнася за обезвреждане в Румъния до 2005 г.

В Девня обаче го съхраняват в цистерна. Химикалът е опасен, защото при възпламеняване се образува силно токсичният газ фосген, използван и през двете световни войни като бойно отровно вещество.

Сега предприятието е управлявано от синдик. Той и собственикът Николай Банев са в постоянни спорове кой изнася повече скрап от площадката, но опасният химикал си стои в цистерната.
Държавата трябва да обяви обществена поръчка за 3 млн. лева за обезвреждане и транспортиране на химикала.

На територията на химическия завод се съхраняват и други опасни химикали. В лабораторията на "Полимери" АД има 700 грама цианкалий. Прокуратурата се занимава и с липсата на 20 тона азбест - опасен и забранен на територията на ЕС.

В Девня живеят малко близо 9.3 хиляди души.

Oще: девня  николай банев  община  полимери  трихлоретан  химикали 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани