Химическо оръжие - за Девня от Банев | webcafe.bg
newscafe

Химическо оръжие - за Девня от Банев

Webcafe,bg
08.01.2014, 12:34 (обновена 08.01.2014, 16:50)
николай банев

Николай Банев, когото, по собствените му думи, кризата смъкна от самолета на "Майбах"-а...

Кметът на Община Девня Атанас Кузев обяви частично бедствено положение на територията на "Полимери" в промишлената зона на общината за срок от 30 дни, считано от 9 януари.

Решението е взето след заседание на Щаба за изпълнение на плана за защита при бедствия в присъствието на областния управител. Поводът е минимизиране на риска от екологична авария и предприемане на действия за осигуряване на безопасност и сигурност на населението на Девня.

5 милиона лева глоба ще бъде наложена на "Полимери" - Девня.

Причината е, че химическият гигант, обявен в несъстоятелност, съхранява опасния химикал трихлоретан 3 пъти по-дълго от законния срок, съобщи наскоро bTV, позовавайки се на източници от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Десетки години "Полимери" произвежда белина, сода каустик, хлор и други и важни, но опасни химикали. Трихлоретанът е отпаден продукт и се изнася за обезвреждане в Румъния до 2005 г.

В Девня обаче го съхраняват в цистерна. Химикалът е опасен, защото при възпламеняване се образува силно токсичният газ фосген, използван и през двете световни войни като бойно отровно вещество.

Сега предприятието е управлявано от синдик. Той и собственикът Николай Банев са в постоянни спорове кой изнася повече скрап от площадката, но опасният химикал си стои в цистерната.
Държавата трябва да обяви обществена поръчка за 3 млн. лева за обезвреждане и транспортиране на химикала.

На територията на химическия завод се съхраняват и други опасни химикали. В лабораторията на "Полимери" АД има 700 грама цианкалий. Прокуратурата се занимава и с липсата на 20 тона азбест - опасен и забранен на територията на ЕС.

В Девня живеят малко близо 9.3 хиляди души.

Oще: девня  николай банев  община  полимери  трихлоретан  химикали 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани