67 762 ученици ще се явят на матурите по български език и литература | webcafe.bg
newscafe

39 ВУЗ-а приемат оценките от матурите за вход

Webcafe.bg
26.04.2011, 09:40 (обновена 26.04.2011, 09:45)
ученици

Снимка: © Sofia Photo Agency

За явяване на държавния зрелостен изпит по български език и литература на 17 май заявления са подали 67 762 ученици. Данните е съобщила за БТА шефът на дирекция "Образователни програми и образователно съдържание" в просветното министерство Евгения Костадинова.

Изпитът по български език и литература е на 17 май. На 19 май са матурите по втория предмет по избор на учениците, а държавните зрелостни изпити по желание на учениците ще се състоят от 20 до 29 май.

Най-предпочитаният предмет и през тази учебна година е географията и икономиката, като броят на желаещите е с повече от 8000 по-малко в сравнение с предишната година - или тази година е по-малко от 25 000. За явяване на втори държавен зрелостен изпит са подали заявления 71 771 дванадесетокласници, а за явяване на трети - 772, каза експертът.

За новата учебна година 39 от висшите училища ще приемат оценките от държавен зрелостен изпит вместо изпит, съобщи Костадинова. Четири висши училища приемат оценките от държавния зрелостен изпит за участие в балообразуването, а седем университета не приемат оценки от държавен зрелостен изпит, поради спецификата на обучението си и имат свои изпити. Има и едно висше училище - Висшето училище по застраховане, което приема зрелостен изпит от професионалната подготовка.

През тази учебна година на матурата по български и литература 41-ви въпрос ще се изтегли от 30 възможни теми, като зрелостниците отново ще имат възможност да създадат аргументативен текст под формата на есе или на интерпретативно съчинение върху откъс от изучавана литературна творба. Същевременно генерирането на теста ще стане в самия изпитен ден, което прави невъзможно предварителното му "изтичане", заяви Евгения Костадинова.

Експертът съобщи, че през тази година учебно-изпитните програми нито за държавните зрелостни изпити,
нито за изпитите по български и литература и по математика за общинските, и за държавните училища след завършен след седми клас не са променяни. Това означава, че за учениците няма да има нови моменти в изпитните материали.

Oще: български език  висши училища  география  матури  тестове  ученици 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани