Властта обмисля как да попречи на европейците да купуват земята ни | webcafe.bg
newscafe

Властта обмисля как да попречи на европейците да купуват земята ни

Webcafe.bg
30.10.2013, 11:53 (обновена 30.10.2013, 17:37)
Димитър Греков

Чужденците ще имат право да купуват земи у нас само, ако са я обработвали през последните две години, обясни земеделският министър Димитър Греков

Докато ДПС очаква подкрепа от партньорите си от БСП, за да събере необходимите за сезиране на Конституционния съд 48 подписа, управляващите обмислят законодателни мерки, с които да ограничат свободното закупуване на земя от граждани и юридически лица от ЕС от 1 януари 2014 г. В момента забраната може да се заобиколи с регистрация на юридическо лице у нас.

ДПС очаква днес решението на партньорите си от БСП дали ще се присъединят към подписката им за сезиране на Конституционния съд за отмяна на удължаването на мораториума за продажба на земя на чужденци. Движението за права и свободи удължи срока за отговора до идната седмица, 5 ноември, след като стана ясно, че в средите на социалистите няма еднозначна позиция.

42-ото НС, с гласовете на повечето депутати от БСП, както и от ГЕРБ и "Атака", прие той да бъде удължен до 2020 г., въпреки че според ангажиментите, поети от България в договора й за присъединяваване към ЕС, от 1 януари 2014 г. европейски граждани и европейски юридически лица трябва да могат свободно да купуват земя у нас.

Парламентарната група на ДПС вече е събрала подписите на всичките си 36 народни представители, но са й необходими още 12, за да сезира КС.

Лидерът на ДПС Лютви Местан обяви вчера, че смята за безпредметно да се обръща към „Атака" и ГЕРБ, тъй като националистите са вносители, а от ГЕРБ „монолитно" са подкрепили решението по време на гласуването.

"Впоследствие от Брюксел чухме намеци за ревизия на тази позиция, обяснението беше, че са гласували така в състояние на всеобща лудост. Аз оспорвам тази теза, защото това означава емоционално състояние да е обсебило всички групи", настоя Местан и припомни, че ДПС също са гласували монолитно, но против решението. От партията са били с напълно ясно съзнание за стратегическия национален интерес на страната.

ДПС ще чакат акт на бистър ум, а не на лудост и поне частичен положителен отговор от „Коалиция за България", за да се съберат нужните подписи за сезиране на Конституционния съд.

А в БСП обсъждат законодателни пречки пред чужденци

Чужденците ще имат право да купуват земи у нас само, ако са я обработвали през последните две години, обясни междувременно земеделският министър Димитър Греков.

Българските собственици не трябва да имат никакви притеснения от покупката на земя от чужденци. Каквито и законови разпоредби да се вземат, те трябва да бъдат такива, че да не пречат на основния закон за присъединяването ни към ЕС за свободно движение на хора и капитали, заяви той.

Когато говорим не за мораториум, а за ограничаване на покупката на земя, целта е нашите земеделски производители да окрупнят земята, защото раздробена на малки части, тя не представлява интерес нито за чужденци, нито за други инвеститори, коментира Греков.

По думите му у нас години наред се е унищожавала хидромелиоративната система и сега ще е необходимо време, за да създадат нови съоръжения. Държавата трябва да инвестира, а не личните стопани, каза още земеделският министър. Като един от основните приоритети той посочи не само възстановяване на хидромелиоративната система, но и създаване на цялостна пътна карта за движението на водите.

Oще: бсп  димитър греков  дпс  земя  кс  мораториум  продажба  чужденци 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани