Лондон спира социалния туризъм с нови правила | webcafe.bg
newscafe

Лондон спира социалния туризъм с нови правила

Webcafe.bg, по Guardian
27.11.2013, 12:06 (обновена 27.11.2013, 13:06)

1 от 3 снимки Назад Напред

антикампания гардиън

Снимка: © getty images

Тази снимка бе част от кампанията на в. "Гардиън" за обезсърчаване на имигранти от България и Румъния да идват на Острова

Лондон обяви нови ограничения срещу „социалния туризъм" - и превантивно ще спира с тях бъдещите имигранти от България и Румъния. Очаква се от догодина търсещите работа от целия Европейския съюз да не разполагат с правата, които сега им се полагат.

Новопристигналите няма да получават помощи за безработица през първите три месеца от престоя им на Острова. По-късно такива ще се отпускат, но при определени условия. Чужденците ще имат максимум шест месеца на разположение, за да „докажат, че полагат усилия" да намерят работа.

Ако властите установят, че имигрантите нарочно не търсят препитание, те ще бъдат принудително екстрадирани без право да стъпват на Острова за една година. Заетите с почасова работа ще трябва да доказват, че доходите им са достатъчно ниски, за да получават помощи.

Ще бъдат завишени критериите за теста, който чужденците трябва да положат, за да докажат, че са достатъчно адаптирани, за да се възползват от помощите за жилище. Такива вече няма да се дават на никой новопристигнал имигрант от ЕС.

Всеки бездомник или просяк, който е гражданин на съюза, ще бъде депортиран и няма да има право да се върне във Великобритания, освен ако не докаже, че има „подходяща причина да бъде тук, като например - работа".

За да спази европейските договори, от началото на 2014 г. Великобритания трябва да отвори трудовия си пазар за българи и румънци. Това доведе до медийна истерия, че хиляди пришълци от двете държави ще „наводнят" Острова и ще съсипят британската социална система, живеейки само на помощи.

Дейвид Камерън споделя опасенията на много свои сънародници, раздухвани до степен на природно бедствие от медиите на Острова. Той коментира, че предишното правителство е проявило огромно неразбиране към проблема. Коалиционните партньори му партньори определиха мерките като разумни.

Не е ясно кога новите правила ще влязат в сила, но най-вероятно това ще стане от 2014 г.

Не отивайте само за помощи

Посланикът ни в Лондон Константин Димитров призова българите, които ще разчитат само на социалните помощи на Великобритания, да си спестят подобна авантюра и да не заминават.

„Абсолютно не отговаря на истината твърдението на антибългарските пропагандатори, че в момента едва ли не имаме тотално блокиране на достъпа на румънци и българи до пазара на труда - и изведнъж от 1 януари 2014 г. ще се отворят някакви огромни порти за сънародниците ни", коментира Димитров пред Дарик.

„На 1 януари в трудовата област няма да настъпи нищо ново, освен че ще се облекчи административния режим. Но това няма нищо общо с облекчаване на достъпа до социалните помощи", обясни посланик Димитров.

България не насърчава „социалния туризъм" и това е доказано и от статистиката, която е валидна във Великобритания, категоричен е той.

Димитров обясни, че не очаква броят на българите на Острова догодина да се промени в сравнение със сегашния - между 8 хил. и 10 хил. годишно. Около 57 хил. души са регистрираните български граждани, постоянно живеещи в Обединеното кралство, поясни той.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.09.2012, 13:35

2 Дара | 27.11.201315:51

грешка, този коментар беше за статията за арт- партия
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 05.09.2012, 13:35

1 Дара | 27.11.201315:37

Т.е. искат социализъм?

"Отидох в университет по изкуства, където учих шест години безплатно - сега това не е възможно."

Аз ще уча изкуство , а вие ще ме издържате!
   

оценка

+0 -0