Река Глазне заля и унищожи хотели и пътища | webcafe.bg
newscafe

Порой за милиони отнесе Банско

Webcafe.bg
16.05.2010, 16:09 (обновена 16.05.2010, 18:02)
хотел, Роял Тауърс, Банско

Хотел "Роял Тауърс" в Банско преди да удари стихията

Десетки хотели и частни домове в Банско бяха наводнени и затлачени с тиня след излизането на река Глазне от коритото й.

Водната стихия удря Банско в 2 часа след полунощ. Следствие на поройните дъждове в Пирин и липсата на диги в горната част на реката, тя прелива от лявата част по посока на течението си и минава буквално през хотелите и ги наводнява.

Най-пострадал е хотел "Роял Тауърс", собственост на бившия вътрешен министър Богомил Бонев. Ръкав на река Глазне минава буквално през хотела, чиято сграда наподобява буква С. Унищожени са летния бар, детската площадка, барбекюто и др.

След излизането си от коритото река Глазне потича по новопостроения булевард от ляво на реката. Унищожена е асфалтовата настилка и подземните комуникации. Реката е прокарала през асфалта ново корито, дълбочината на което на места достига до три метра.

Водната стихия повлича автомобили, скутери, колела, дори и павилиони, които са били в района на "Роял Таурс". Реката преминава и през хотел "Гинес", за да залее новия квартал на Банско, който се намира отдясно при влизането в града откъм Разлог.

Екипи на Гражданска защита и районните служби на ПБЗН отводняват залетите с вода сгради в града - хотели, частни домове, бензиностанции и търговски обекти.

За да се запознаят с пораженията от придошлите води в Банско пристигна директорът на Гражданска защита - Благоевград Петър Самарджиев и директорът на Регионална служба ПБЗН Николай Орозански и заместник областните управители на областта. Електричеството в новата част на града е спряно. Щетите, нанесени от пороя, са за милиони левове.

"Природата един ден ще си отмъсти за всички беззакония, извършени в Банско през последните години". Това пророчеството е от членовете на Инициативния комитет за борба с корупцията и организираната престъпност в Банско, основан през 2002 година. Така лидерите на несъществуващия днес комитет Иван Сирлещов, братята Костадин и Здравко Хаджирадонови, Георги Обецанов, Любен Пумпалов предупредиха какво грози Банско след това безконтролно, престъпно и "скрито" от затворените очи на Темида, РДНСК и други служби строителство.

Десетките жалби на инициативния комитет за продажба на чужди имоти, за нарушения в строителството, неспазване на законите за ТСУ, ЗУТ, за крещящи злоупотреби и престъпления, извършвани в общинска служба "Земеделие" останаха без отговор.

Наводнението от последните 12 часа тръгна от незавършената дига на река Глазне, която преди две годи пак заля града, съобщава БГНЕС. Община Банско продаде като общински за строителството на хотели земи от руслото на реката, които са изключителна държавна собственост. С тези "общински" имоти са облажиха главни прокурори, магистрати, премиери, ексминистри, "бизнесмени" със съмнителни по произход капитали.

"Хубаво ровите за произхода на парите, с които са построени хотелите на Пампорово, но защо не дойдете в Банско", попита риторично Иван Сирлещов, единственият останал на барикадата член на въпросния инициативен комитет.

Банско е заплашено от най-лошата комбинация - топенето на снеговете в Пирин и пороен дъжд. Точно тя удари зимния ни курорт №1 тази нощ, за да покаже, че срещу природата не се върви, защото един ден тя ще си отмъсти.

Oще: банско  порой  река глазне 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.06.2010, 22:50

1 tedi | 23.10.201013:55

Точно така. А сега иска да правят седемкратно по-голяма ски зона на Витоша, за което ще се унищожи 400 дка гора, частот която е новозасадена след пораженията от корояда. Правете сметка какво ще попива водите от пороите, които и без това прецакват пътищата във витошката яка по два пъти годишно, така че непрекъснато се кърпят и ремонтират.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани