Чалга изпълнители ходели с касов апарат по участия, дисциплинирани от НАП | webcafe.bg
newscafe

Чалга изпълнители - с касов апарат по участия

Webcafe.bg
27.04.2011, 09:57 (обновена 28.04.2011, 11:36)
Красимир Стефанов, НАП

Снимка: © БГНЕС

Проверките и ревизиите на НАП дисциплинирали поп фолка и някои от тях вече ходели дори с касов апарат на участия. Това стана ясно от участието на шефа на НАП Красимир Стефанов в bTV днес.

Много от чалга и естрадните изпълнители в България вече ходят по участия с мобилни касови апарати и стриктно издават касови бележки, каза Стефанов.

Той обясни, че проверката на доходите на фолк певците и колегите им от естрадата е на приключване. Данъчните очакват от трима изпълнители в хазната да влязат 3 млн. лева от неплатени данъци, поясни Стефанов.

Акцията с доходите на поп фолка и естрадата беше обявена още в края на 2009 г. Не стана ясно какъв е резултатът от нея. Разбра се, че Азис е изряден платец, но Васил Найденов например се споразумял с данъчните да си плати разсрочено... Повече подробности не излязоха.

Днес обаче Стефанов похвали Кеца. "Васил Найденов беше при мен с кочана фактури и с касовия апарат, за да ми докаже, че оттук нататък вече се е дисциплинирал", даде пример той. При това не бил единственият осъзнат от средите на естрадата. "Могат да направят сборна формация", каза данъчен №1.

Според днешното изявление на Стефанов подобна като в поп фолка била ситуацията и с доходите на футболистите. След проверките на данъчните те започнали да декларират заплата между 30 000 лева и 50 000 лева, каза Стефанов, без да уточни бройката на деклариращите подобна заплата. Преди това играчите масово се осигуряваха на минимална работна заплата, а в същото време демонстрираха висок стандарт на живот, стана ясно от думите му.

Директорът на НАП каза още, че приходната агенция би направила проверка на трофеите на президента Георги Първанов, ако получи сигнал за това, но не може да се самосезира от информации по медиите. 

Преди седмица в парламентарната антикорупционна комисия постъпи сигнал от гражданин, именуващ се Стефан Аврамов, който иска да се провери дали президентът има касови бележки за отстреляните от него ловни трофеи.

Наред с всичко гореказано, шефът на НАП заяви, че сделката за "Кремиковци" е мистериозна и вече е възложена проверката й. 

Данъчните обаче няма да проверяват новия собственик на комбината, защото произходът на парите му е станал ясен след признанието на банката, отпуснала му кредит за десетки милиони - Първа инвестиционна. "Работа на "Банков надзор" е да провери дали фирмата е куха или не", обясни шефът на данъчните. В същото време сделката и фирмата-купувач ще бъдат поставени на постоянен мониторинг от страна на НАП.

"Първоначално се знаеше, че 25-годишен младеж с регистрация на фирма преди месец, без персонал, закупува най-големия комбинат в България. След това излезе информация, че банка с 59 млн. евро финансира тази фирма и в този момент ние започнахме проверка", обясни Стефанов. НАП следи сделката, тъй като "Кремиковци" дължи 80 милиона лева за данъци и осигуровки. Общите дългове са близо 2 милиарда лева. 

"По-интересното е как тази фирма без никаква история получи такъв голям заем. Собствениците на банката казаха, че в доста страни така се правело. Банките обикновено искат гаранти, служебни бележки и т.н., но това е от компетенцията на банковия надзор", каза още Стефанов.

Oще: доходи  естрада  играчи  изпълнители  красимир стефанов  нап  поп фолк  футболисти 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани