Брюкселска честитка за съдебната система | webcafe.bg
newscafe

Брюкселска честитка за съдебната система

Webcafe.bg
10.01.2013, 16:26 (обновена 10.01.2013, 18:23)
Европейска комисия

Реформа на съдебната система в България е нещо, което ЕК непрекъснато повтаря

Европейската комисия ще оповести устен доклад за България във втората половина на януари, който ще е свързан с наблюдаваните области „правосъдие" и „вътрешен ред". Това съобщи говорителят на комисията Марк Грей, цитиран от БТА.

Новината идва в деня, когато новият главен прокурор Сотир Цацаров официално положи клетва и обяви, че приоритетно се захваща с препоръките от последния брюкселски доклад.

Брюксел е решил да напише доклад за ситуацията в Румъния, където се разигра остра политическа криза и неуспешен опит за отстранявате на президента Траян Бъсеску, инспириран от премиера - социалист Виктор Понта. Докладът нарочно е отложен за януари, за да бъдат проведени парламентарните избори в страната.

ЕК е решила да добави и извънредна оценка за България, спазвайки предупреждението си от октомври в началото на сагата "Венета Марковска и изборът на Конституционен съдия". Тя ще бъде представена устно пред европейските министри.

През юли бе обявено, че за България, за разлика от Румъния, такъв не се предвижда преди края на 2013 г.

Още повече, изпълнителният орган на ЕС не е реагирал на избора на Сотир Цацаров за главен прокурор, въпреки по-ранното си предупреждение, че зорко следи процедурата.

Тя бе оспорена от няколко сдружения на магистрати, тъй като на практика не допусна конкурентите на Цацаров - Галина Тонева и Борислав Сафаров - да бъдат гласувани от Висшия съдебен съвет.

ЕК нито ще коментира неговата личност, нито ще променя позициите си, които вече е изразила. В центъра на вниманието ще е процедурата, по която Цацаров бе избран.

"Сега сме там, където сме. Важното е да гледаме напред, към пътя, по който ще поеме главният прокурор", посочи още Грей и допълни, че прокуратурата е една от главните институции в процеса на съдебната реформа.

"ЕК отново подчертава важността, която отдава на общите принципи за прозрачност и за избиране на високи длъжности на личности, които отговарят на критериите за качества и почтеност. Kомисиятa се надява, че тези принципи ще бъдат спазвани, докато този продължаващ процес бъде финализиран", заяви Грей в навечерието на избора на главен прокурор.

"Никой няма интерес на ключови позиции да попадат хора, пораждащи съмнения", допълни колегата му Фредерик Венсан.

Всичко започна със скандала с Венета Марковска и опорочения избор на конституционен съдия, когато Брюксел заплаши с извънреден доклад по т.нар. Механизъм за сътрудничество и проверка, наложен на България и Румъния при присъединяването им в съюза.

Тогава външният министър Николай Младенов коментира, че подобен тип изявления само обезкуражават хората, а колегата му Цветан Цветанов настоя, че говорителят не изразявал официалната позиция на ЕК, а само бил провокиран от определени медии.

Подобна оценка за страната ни не се предвиждаше до края на 2013 година, но ето че ще стане факт, провокирана от мъглявите назначения в съдебната система.

Oще: венета марковска  вътрешен ред  главен прокурор  доклад  европейска комисия  конституционен съд  марк грей  правосъдие  румъния  сотир цацаров 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.08.2011, 09:00

2 Гриша Димов | 15.02.201309:47

Съдебната ни система е опорочена още по времето на акад.Я.Радев.Вижте само Закон за Устройстно на съдилищата от 1926 г. и същия ЗУС от 1973 година-разликата е само някакви си 20 %. Бегло погледнете ЗЗД и общатат част на НК- почти пълно съвпадение?! И още нещо: ЗИО от 1937 г.-и до ден днешен се разрешва диринето на бащата при извънбрамчна връзка. Ами вижте какво казва ГПК-бившият чл.97- съдът се намесва при правни отношения но не и при интмни?!Равенството между двата вида отношения говори за безмозъчните ни съдии и прокурори, за папагалите от синия спектър, които дълго време допускаха интерниране, както през фашизма?! Наблюдавали ни от ЕС. Нищо не наблюдават пряко, а само косвено от стаитите по вестниците ни.Защо не споменават, че българи са предлагали ЕС да приеме директива, с която да се учреди фонд " Съдебна Грешка" из цялата Европа - Жоузеф Даул може да потвърди това!! И изобщо, правилна ли политика, възприемаща директивата, която Хитлер прилагаше като нармативен акт. Предлагам друго наимоневонаие на тези международни актове, но не приемам директива?!КАТЕГОРИЧНО НЕ!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

1 Govedo13 | 10.01.201322:47

Човешкото безхаберие и лицемерие явно е безгранично>
https://bivol.bg/cacarov-vss.html
https://bivol.bg/cacarov-etichna-komisia.html

Явно в България данъчните измамници стават главни прокурори а европейските поробители пляскат доволно с ръце.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани