БЕХ даде 191 млн. лв. в Южен поток, МИЕТ сезира прокуратурата | webcafe.bg
newscafe

БЕХ даде 191 млн. лв. в Южен поток, МИЕТ сезира прокуратурата

Webcafe.bg, по в. "Труд"
19.08.2014, 08:27 (обновена 19.08.2014, 13:14)
газ

Замразяването на проекта остана само на хартия

Въпреки изричното разпореждане на министъра на енергетиката Васил Щонов, Българският енергиен холдинг e внесъл 191 млн. лева за увеличаване на капитала на "Южен поток България". В отговор от МИЕТ съобщиха, че ще сезират прокуратурата.

Вчера в Търговския регистър е вписано увеличение на капитала на проектната компания "Южен поток България" до 397.6 млн. лв. Този ход сам по само по-себе си не представлява начало на строителството на проекта, а позволява да продължат подготвителните работи по него.

Това действие от страна на ръководството на "Южен поток България" е в нарушение на нареденото от Щонов спиране на всички действия по проекта до привеждането му в съответствие с европейското законодателство.

Увеличението на капитала беше одобрено в края на 2013 г. от Драгомир Стойнев. "Южен поток България" вдига капитала си 25 пъти - от 15,8 млн. лева на 382 млн. лв, от които половината са ангажимент на българската страна (БЕХ), а другата половина - на Газпром. Руската страна вече е внесла своя дял, но той стои блокиран в банка, докато БЕХ изпълни задължението си.

Решението на БЕХ противоречи на информацията разпространена от Министерството на икономиката и енергетиката вчера, според което служебният министър разпорежда замразяване на всички тръжни процедури и подписване на договори по проекта "Южен поток".

В същото съобщение се твърдеше, че още на 11 август БЕХ е взел решение да не участва в увеличаването на капитала на българо-руската проектна компания.

Така въпреки разпореждането за преустановяване на дейностите по проекта още от кабинета на Пламен Орешарски и въпреки вчерашната заповед на служебния министър Васил Щонов, българската страна продължава да влага пари в спорния газопровод.

Oще: бех  български енергиен холдинг  васил щонов  газпром  екатерина захариева  енергетика  замразяване  капитал  министерство на икономиката и енергетиката  проект  южен поток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.