След МВФ, и Брюксел ни попари оптимизма | webcafe.bg
newscafe

След МВФ, и Брюксел ни попари оптимизма

Webcafe.bg, по БТА и в. "Труд"
05.11.2013, 20:56 (обновена 06.11.2013, 12:55)
Пари

Единственият показател, по който ЕК е оптимистична за България, е увеличението на частните инвестиции

След МВФ и Европейската комисия прогнозира по-нисък икономически растеж за България.

Брюксел очаква ръст на икономиката от 0.5% през 2013 г., както и Международният валутен фонд. И двете институции понижиха оптимистичните си перспективи от пролетта, които бяха съответно 0.9 и 1.2%.

За разлика от тях българското Министерство на финансите очаква БВП да се увеличи с 0.6-0.8% до края на годината.

За догодина оптимизмът на българските власти отново изпреварва този на ЕК. В проектобюджета за 2014 г. е заложен икономически ръст от 1.8%, а според Брюксел ще е 1.5%. Преди дни бащата на валутния ни борд проф. Стив Ханке обяви, че прогнозата ни не е реалистична.

Брюксел определя икономическото възстановяване на България като "сравнително бавно", като отбелязва и намаляващото заради емиграцията и застаряването население.

Според ЕК двигател на икономиката ще е вътрешното потребление, което ще се увеличи с 1.3%, и частните инвестиции. Правителството смята, че харчовете на домакинствата ще нараснат с 2.1%.

Еврокомисията очаква частните инвестиции да се увеличат с 2.4% догодина, а финансовото министерство е заложило на 1.7%. Драстично разминаване има в очакванията за повишаването на износа - 3.7% според ЕК и 7.1% според правителството.

Различни са допусканията и за очаквания дефицит за 2014 г. Според Брюксел той ще е 2% от БВП, а правителството залага 1.8%. От ЕК уточняват, че допусканията им са направени преди официалното представяне на държавния бюджет за 2014 г. и не отразяват новите фискални мерки, които биха били заложени в него.

Въпреки разминаването МФ разпространи съобщение, в което се казва, че прогнозата на ЕК съвпада с очакванията на ведомството. Към него беше приложена и таблица, от която се вижда, че само един от показателите съвпада напълно - номиналният растеж на БВП за 2014 г.

"Дейли мейл": Емигрантите затрудняват българската икономика

Натискът върху младите и амбициозни български и румънски работници да емигрират към Великобритания се увеличи, след като Европейската комисия публикува песимистични прогнози за важни сфери от икономиката на двете страни, пише в. "Дейли експрес".

Докато Брюксел вече е по-оптимистичен за перспективите за повечето страни от ЕС, България се движи в обратната посока, според изданието.

И докато безработицата в България се очаква да започне да пада, тя все пак ще възлезе на 12.4%, с 400 000 безработни в страната, чието население е 7 милиона души.

В доклада си ЕК подчертава, че България е изправена пред втора трудност - броят на хората, които емигрират в чужбина в търсене на работа, влияе върху местната икономика.

Докладът на Брюксел повиши опасенията относно далеч по-голямата Румъния и нейното население от 21.9 милиона души. В бюлетина се посочва, че безработицата в страната е 23%.

Oще: бвп  брюксел  българия  бюджет  дефицит  еврокомисия  ек  мф  растеж  ръст 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани