Най-сетне имаме позиция за Сирия | webcafe.bg
newscafe

Най-сетне имаме позиция за Сирия

Webcafe.bg
18.09.2013, 10:26 (обновена 18.09.2013, 16:16)
Росен Плевнелиев и Пламен Орешарски

Снимка: © Sofia photo agency

Президент и премиер се разбраха. България настоява за политическо решение на сирийски конфликт

Президентът Росен Плевнелиев и премиерът Пламен Орешарски постигнаха обща позиция за сирийския конфликт, след като преди два дни ООН се убеди чрез експертен доклад в употребата на зарин срещу предградията на Дамаск, а Русия и САЩ се договориха за международен контрол над химическия арсенал на Сирия.

София се придържа към първоначално вдъхновения от Москва план за политическо решение на кризата. „ООН може и следва да поеме водещата роля и да изпълни своята отговорност за намирането на политически изход от кризата", настояват Плевнелиев и Орешарски.

До момента страната ни изчакваше с позицията си, за да се убеди, че действително цивилни са атакувани с отровен газ в Сирия. Така или иначе, България не би могла да участва в преки бойни действия в Сирия, както на няколко пъти уточни военният министър Ангел Найденов.

„България категорично осъжда извършената на 21 август т.г. атака с химически оръжия в предградията на Дамаск. Тази атака е нарушение на международното право и престъпление срещу човечеството", пише в позицията на Плевнелиев и Орешарски.

Нещо подобно каза и външният министър Кристиан Вигенин, след като бе обвинен от опозицията, че следва изцяло руската позиция и доста закъснява с подобно изказване.

ООН все още няма ясен отговор кой стои зад атаката. САЩ, Великобритания и Франция твърдят, че това е режимът на Башар ал-Асад, докато Дамаск и Москва винят бунтовническата съпротива.

Въпреки това САЩ и Русия постигнаха т.нар. Женевско споразумение, което предвижда Сирия да постави химическия си арсенал под международно наблюдение, след което той да бъде унищожен.

„Присъединяваме се към предприетите усилия, насочени към фокусирането на вниманието на международната общност върху въпроса за неупотребата на химически оръжия, както и заявената решимост да бъде предотвратено използването на такива оръжия в бъдеще. Възприемаме тези усилия като доказателство за наличието на воля за възобновяването на мирния процес", заявяват Плевнелиев и Орешарски.

„Дипломатическите усилия следва да бъдат насочени към реализирането на инициативата за втора мирна конференция в Женева. Едно мирно решение на конфликта ще предотврати нови жертви и ще предостави възможност бежанците да се завърнат по родните си места", се посочва на президента и премиера.

Oще: българия  оон  позиция  русия  сирия  химически оръжия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани