ГЕРБ върна Ралица Агайн в Комисията по финансов надзор | webcafe.bg
newscafe

ГЕРБ върна Ралица Агайн във финансовия надзор по модела "Пеевски"

Webcafe.bg, по Дневник, Фокус
24.01.2014, 12:15 (обновена 24.01.2014, 17:51)
42

Снимка: © sofia photo agency

Георги Кадиев пак възропта срещу БСП

Народното събрание избра Ралица Агайн за заместник-председател на Комисията по финансов надзор изненадващо, набързо без дебат и без предварително известяване на депутатите. Решаваща тежест имаха депутатите от ГЕРБ.

Агайн беше зам.-председател на КФН с ресор "застраховане" от април 2005 г. до май 2009 г. Ралица Агайн и Владимир Савов влизат в състава на КФН на мястото на Антония Гинева и Борислав Богоев, чийто мандат е изтекъл през юни 2013 г. Мандатът им е за 6 години.

Светкавичното й връщане в КФН не се хареса на социалиста Георги Кадиев, който поиска отлагане на избора. "Вчера имахме парламентарна група и там не беше казана нито дума. Друг е въпросът, че дори отчетът на КФН все още не е приет от парламента", коментира Кадиев.

Точката бе вкарана извънредно от парламентарния шеф Михаил Миков по предложение на председателя на КФН Стоян Мавродиев, тъй като в комисията имало членове с изтекъл мандат от средата на миналата година.

Номинациите на Мавродиев са Агайн за зам.-председател на мястото на Борислав Богоев и на Владимир Савов за член на комисията. Мандатите им са за шест години.

Владислав Горанов от ГЕРБ (който беше зам.финансов министър в кабинета "Борисов") е обяснил пред "Дневник", че няма нищо по-нормално от това да подкрепят предложенията на бившия си депутат Стоян Мавродиев, когото те са избрали за председател на КФН.

Социалистически гняв

Предложението за избор на двама зам. председатели на КФН е внесено вчера от шефа на КФН Стоян Мавродиев - с имената на Ралица Агайн и Владимир Савов.

Днес вече е факт с гласовете на 128 депутати "за", 9 - "против", а 7 се въздържаха. Решаващи се оказаха 67 гласа от ГЕРБ.

Малко след вота Стоян Мавродиев и Ралица Агайн са били забелязани да излизат от сградата на НДК, където се помещава ГЕРБ.

По този повод депутатът от БСП Георги Кадиев избухна във Фейсбук:

"Излагам аргументите си защо не подкрепих и призовах колегите народни представители от БСП да не подкрепят извънредна точка за избор на двама зам.председатели на КФН:

- Вчера имаше извънредно заседание на парламентарната група на БСП и никой дума не обели за извънредна точка. Като че ли не сме извадили никакви изводи от случая "Пеевски".

- Нямаме приет отчет на КФН за 2012, което всъщност е оценка за работата на комисията и съответните ресори.

- Макар че мандатът е изтекъл през юни 2013, от вчера до днес нито някой е умрял в КФН, нито има Трета световна война, за да се претупва.

- Избираме нов зам. - председател с ресор застраховане, в който активите на компаниите са 5 млрд. лева. Такава промяна се прави с дълга и обстойна аргументация, не за 5 минути.

- Отстраняваме хора с 15-годишен стаж в КФН, преди дори да сме ги чули и обсъдили проблемите на комисията, която е раздирана от вътрешни конфликти. Всъщност единият от отстранените е от тези, поискали оставка на председателя на КФН.

Благодаря на тези над 50 депутати от БСП, които не подкрепиха предложението.

ГЕРБ подкрепи с 67 гласа "за" и нито един "против" предложението на бившия си депутат Стоян Мавродиев. Всъщност ГЕРБ избра този КФН.

Случилото се е безобразие. КФН е сериозна институция с подкопано институционално доверие. Така доверие в обществото не се гради."

Пред народните представители Ралица Агайн заяви, че предстоят законодателни промени. "Промените се налагат, поради изменение на европейски норми и поради увеличаване на защита на потребителите. Трябва да създадем такава среда, която да привлича инвестиции и в същото време да се защитят интересите на потребителите", коментира Агайн.

Oще: комисия за финансов надзор  кфн  народно събрание  ралица агайн  стоян мавродиев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани