Валежите са унищожили четвърт от зърнената реколта | webcafe.bg
newscafe

Валежите са унищожили четвърт от зърнената реколта

Webcafe.bg
22.06.2014, 15:20 (обновена 22.06.2014, 17:36)
Димитър Греков

Очаква се повишаване на цените на зърното, обясни земеделският министър Димитър Греков

Интензивните валежи от последните дни са унищожили около една четвърт от очакваната зърнена реколта. Това обяви в предаването "Неделя 150" министърът на земеделието Димитър Греков.

Около 250 хил. дка, засети с пшеница, са напълно съсипани и от тях няма да се вземе и зърно. Най-засегнати са посевите в Добруджа. В четвъртък вечерта в района на Шабла са се излели 184 л на кв.м. По думите на Греков обаче това няма да доведе до недостиг на хлебно зърно за изхранване на населението.

Очакванията от преди валежите са били за реколта от 5 млн. тона хлебно зърно - най-добрата за последните 8-9 години.

Съсипаната реколта ще доведе до повишени цени на зърното заради допълнителните разходи на стопаните, за да изсушат добре пшеницата, след като я приберат, за да не пострада качеството й.

Сега е важно възможно най-бързо да се прибере зърното от полето, а в близката седмица заради наводнените ниви едва ли ще е възможно техника да влезе в тях, обясни още Греков.

Във вторник министърът свиква консултативния съвет по зърното. Дотогава се прави оценка на щетите, нанесени на реколтата. Греков призова засегнатите стопани да декларират пострадалите площи в областните дирекции по земеделие.

Димитър Греков съобщи още, че през последните дни служителите на дружеството "Напоителни системи", чийто принципал е Министерство на земеделието, си изпълняват задълженията по язовирите, за които отговарят. служителите обаче отново не получават заплатите си. Преди време правителството отпусна 12 млн. лв., за да се изплатят натрупаните заплати, но дружеството още не е преструктурирано, не си получава парите за основната дейност и поради това няма средства за заплати, обясни Греков.

От 4-5 месеца се прави анализ на състоянието на всички съоръжения, за които това дружество има задължения, за да няма ефекти като в село Бисер, посочи още министърът.

Oще: валежи  димитър греков  дъжд  земеделие  зърно  порой  пшеница  реколта 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани