Прагът на бедност у нас е 211 лв., а в Белгия - 826 лв. | webcafe.bg
newscafe

Всеки пети българин - бедняк


22.03.2010, 16:54 (обновена 22.03.2010, 18:49)
клошар

Снимка: © БГНЕС

61-годишният Николай Божков е един от тези българи, които живеят в крайна бедност. Близо две години инвалидът с ампутирани долни крайници живее на улицата, приютил се под терасата на жилищен блок в морската столица. Съседи са му дали стари завивки, за да може да изкара студените зимни нощи.

21% от българското общество е в състояние на бедност. Това каза Стела Димкова - главен секретар на КТ „Подкрепа" по време на кръгла маса „Глобалната криза и борбата с бедността и социалното изключване в България".

У нас в крайна бедност са хората, който живеят със средства под 90 лв. на месец. Това са хора, които живеят предимно в селските райони на страната, а 83% от територията на България се определя като селски райони. 60% от всички бедни в България са роми, останалите уязвими от бедността са пенсионерите, безработните лица, многодетните домакинства, хората с увреждания, жените.

400 хил. българи работят на минимална работна заплата, съобщи Мика Зайкова - експерт в КТ „Подкрепа". Сега в условията на безработица хората не получават никакви пари под масата. По думите й заплатите на хората са между 240 и 300 лв.

„Не може да получаваш заплата 300 лв. и да плащаш парно 400 лв. Все повече хора изпадат в крайна бедност. В България един безработен може да получи най-много 256 лв., независимо от това, че той е внасял осигуровките си на базата на 1000 лв. заплата", посочи Зайкова.

По думите й безработният трябва да получи най-малко 60% от своя доход. В скандинавските страни този процент е 70-80%. Ние произвеждаме бедни хора и бедна икономика - не купувайки се затлачва потреблението. Ние произвеждаме фалиращ бизнес, посочи Зайкова и уточни, че не може да се очаква бизнесът да инвестира след като държавата бави плащанията към него.

Според данни, цитирани от КТ "Подкрепа", 33 млн. работници в ЕС са с буквално мизерни заплати, 12 млн. души работят на срочни трудови договори, а 18 млн. живеят под прага на бедност.

Синдикалистите обаче уточниха, че за различните страни този праг не е еднакъв. Например в Белгия прагът на бедност е 826 лв., а у нас е 211 лева. В ЕС общо за бедни се считат тези, които имат под 60% от средния доход за страната.

Според световните прогнози в момента 850 млн. души живеят в крайна бедност, а до края на годината се очаква над 1 милиард души по света да живеят в крайна бедност.

„За нас кризата ще е приключила, едва когато безработицата се върне към тези равнища, които заемаше преди кризата", посочи Веселин Митов от „Подкрепа".

Oще: бедност  статистика 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани