Съдбата на КТБ ще се реши в средата на октомври | webcafe.bg
newscafe

Съдбата на КТБ ще се реши в средата на октомври

Webcafe.bg, по Reuters
06.08.2014, 12:33 (обновена 06.08.2014, 13:30)
плевнелиев

Плевнелиев призова партиите да спрат с партизанските си игри

Съдбата на КТБ ще се реши, след като станат ясни резултатите от одита на банката в средата на октомври. Това казва президентът Росен Плевнелиев в пространно интервю за Reuters.

Президентът заяви, че служебното правителство ще настоява българските банки да бъдат поставени под европейски банков надзор и ще задвижи процеса, който да позволи България да бъде присъединена към еврозоната от 2020 година.

Плевнелиев призовава вложителите в КТБ да бъдат търпеливи, докато приключи одитът. Той е категоричен, че Корпоративна търговска банка е специален случай и българските банки цялостно са стабилни.

В понеделник отиващият си парламент отказа да одобри промени в държавния бюджет и да увеличи финансовият дефицит в държавата, с което стесни кръга от възможности за действие на служебното правителство. Въпреки това Плевнелиев ще настоява промените да бъдат направени и фискалният дефицит да се увеличи, въпреки че за това ще бъде необходимо одобрението на работещ парламент и следващо правителство.

Той подчерта необходимостта от допълнителни средства, за да се плати на работниците, заети в строителството на национални обекти като пътища и ЖП линии - дейност, която беше забавена при предишното правителство.

Плевнелиев обеща, че служебното правителство ще използва правомощията си, за да съкрати разходите с малко над 100 млн. евро, като целта е да бъдат намерени средства за плащане на глоби на Брюксел, с което ще бъдат размразени две оперативни програми на ЕС на стойност около 2 млрд. евро.

В интервюто си Плевнелиев заявява, че служебният кабинет официално ще посочи Кристалина Георгиева като български еврокомисар. Сега Георгиева е комисар по хуманитарната помощ, а ще бъде предложено да заеме поста върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността.

Плевнелиев призова на предсрочния вот партиите да се издигнат над краткосрочните си сметки. „Днешните проблеми на България понякога са много различни от проблемите на българските политически партии. Това е моят апел: Моля ви, спрете със своите партизански игри, погледнете към проблемите на своята нация, на своя народ", казва Плевнелиев в интервюто.

Той допълва и че неговото правителство ще придвижи проект за свързване на българската газова мрежа с Гърция, но водения от Русия проект „Южен поток" ще остане замразен, докато не получи одобрението на Брюксел.

Oще: банка  банки  евопейски съюз  европейски фондове  ктб  пари  плевнелиев  росен плевнелиев  служебен кабинет 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани