КТБ остана без Цветан Василев. 3 варианта за спасяването й | webcafe.bg
newscafe

КТБ без Цветан Василев. 3 варианта за спасяването й

Webcafe.bg
20.06.2014, 14:07 (обновена 20.06.2014, 20:42)

1 от 3 снимки Назад Напред

иван искров

БНБ има пълната подкрепа на правителството, увери Искров

В следващите три месеца КТБ няма да извършва дейностите, за които има лиценз, включително и да плаща задължения, а всички членове на нейните Надзорен и Управителен съвет ще бъдат освободени - общи девет души, сред които и Цветан Василев. Това е решението на БНБ, обявено на извънредна пресконференция от изпълнителния директор Иван Искров.

КТБ ще се управлява от двама квестори, назначени от Централната банка - Христина Стамова и Славяна Данаилова, които са с дългогодишен опит. Те ще проучат нейните активи, кредитен портфейл, капитал и т.н, като целта е „консервиране" на финансовата институция.

Варианти за спасяване

„Правомощията на квесторите са огромни, за да се спаси банката", каза Искров, като допусна, че за оздравяването на КТБ може да се наеме чуждестранна фирма, а след това да й се търси купувач.

Заявен интерес има от руската държавна VTB (Внешторгбанк), който тепърва ще се обсъжда - руската банка притежава миноритарен дял (9%) от КТБ и вече обяви, че има „интерес от разговори за подкрепа" на банката.

Други варианти за спасяването на влоговете в КТБ са редовните кредити на банката да бъдат изкупени на пазарен принцип от останалите търговски банки, а кредите на държавните предприятия да бъдат придобити от Българската банка за развитие. Това би осигурило ликвидност за изплащане на депозитите.

Този вариант би сработил, ако проблемът е само в ликвидността. Ако има и капиталов недостиг БНБ би могла да капитализира банката, което означава нациоанлизиция.

„КТБ не е фалирала и БНБ предприе бързи мерки, за да предотврати това", увери Искров и призова към спокойствие всички, които работят във финансовата институция с мажоритарен собственик Цветан Василев, който е във Виена, откакто избухна медийната война с депутата от ДПС Делян Пеевски, а прокуратурата и МВР обискираха негови офиси.

За три месеца клиентите на банката няма да бъдат обслужвани, а по сметките им няма да бъдат извършвани тегления. От БНБ обясниха, че ако някой получава заплата по сметка от КТБ, работодателите му трябва да пренасочват средствата по сметки в други банки. Същото важи и за едрия бизнес, както и големите държавни фирми.

„Прекратени са операциите на банката и това може да създаде трудности на бизнеса, но банката не е фалирала", подчерта Искров.

„Огромни суми" са изтеглени за дни

Сътресението дойде, след като се появи информация за масови изтегляния на пари от клоновете на КТБ. Искров не можа да посочи конкретна сума, но поясни, че става дума за „огромни средства".

„От една от най-ликвидните банки преди слуха бяха изтеглени много бързо огромни средства и днес изпълнителният директор на КТБ ни информира, че на практика не биха могли да продължат към този момент да изпълняват задълженията си", каза Искров.

За следващите три месеца от право на глас са лишени акционерите на банката, притежаващи над от 10 на сто капитала й. Това са „Бромак" ЕООД с 56.66% и „Бългериан акуизишън къмпъни" с 30.35% от капитала. Право на глас обаче запазва руската VTB, която има и интерес към покупка на банката.

Действията на БНБ са в резултат на днешното желание на КТБ да бъде поставена под специален надзор поради опасност от изпадане в неплатежоспособност. Междувременно пред клона на КТБ на ул. „Аксаков" се изви опашка от желаещи да изтеглят спестяванията си.

Иван Искров призова да не се вярва на всички медийни писания, както и на „анонимки", както определи повода подуправителят на БНБ по надзорната дейност Цветан Гунев да бъде обвинен за престъпление по служба.

Междувременно Българската фондова борса временно спря търговията с акциите на Корпоративна търговска банка.

Иван Искров изтъкна още, че много държави завиждат за стабилността на българския банков сектор и призова да няма паника, за да „не си обърнем сами лодката".

Oще: бнб  иван искров  квестори  ктб  надзор  цветан василев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.04.2014, 05:38

2 Ommanipadme Hum | 21.06.201406:52

прав си да - нА ВЪЖЕТО . и после разстрел и кол в сърцето, накрая изгаряне- И ТОВА ЗА ВСИЧКИТЕ 240 ДЕПУТАТИИ ЗА ТЯХ И ЗА ЦЯЛАТА ИМ РОДА ДО 9ТО КОЛЯНО . за по сигурно . че тез кърлежи не умират лесно, имат договор с лукавия трудно мрът .еиииииии как не са намериха 1000 човека да отидем да им отрежим главите на всичката тая сган и гербове и бспта и дпста всичките сте една крадлива пасмина от продажници геиове мутри и мазни алчни боклуци
колко банки фалираха , колко хора ограбиха колко хора умряха и няма и няма наяждане бах тез изроди имат милиарди вече и за тях и за цялата им фамилия-армия от ебани помияри да живеят цял живот по гръб ама продалжават да алчнеят, сигурен съм че от българския политик по алчен човек няма на таз планета , алчноста им е по безкраина и от космоса и има повече измерения от него.даже и тез да са махнат тук в България няма се оправим никога, ще на крадът синовете дъщерите брачедите и подлогите на тез дето ся на крадът толкоз добре са си организирали схемата че абсурд да пуснат кокала , разпределили са си всичко , за тоз тютюна , за тоз алкохола , за тез банките , за тез петрола , за тез тока , за тез храната , за тоз там квото има друго , пак за хората един голям среден , че и среден няма даже. даже ти казват как всичко е станало по добре. както каза тука един тип ся чакаме принца да доиде пак с новата си банка . ся тез кат подадат оставка пак боико мутрата с 240 поръчкови убииства зад гърбът си кат беше минисър на мвр то неразкрити , или станишев подлогата руска или турското изчадие или оня смешник бареков дето никои не го пита откаде зе тез милиони въобще тъи сме са нагъзили и чакаме принца, че даже аз ако съм 1 принц и на коня ще напрая кефа би му меча
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.12.2013, 15:34

1 megatod | 20.06.201415:32

И каква стана тя.....Милен Велчев, Делян Пеевски и оманските капитали на ВТБ, намазаха ските на Цветан Василев....там са парите от контрабанда на цигари през Булгартабак и....на нещо бяло и хапчета.... Много щастлив...а всички играли по търгове и внесли гаранции по сметките на дружествата от енергетиката да духат супата в следващите месеци....ВСИЧКИ НА ВЪЖЕТО....
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани