Брюксел даде зелена светлина за еврочленството на Македония | webcafe.bg
newscafe

Брюксел даде зелена светлина за Македония в ЕС

Webcafe.bg, по БНР и Агенция Фокус
16.10.2013, 15:10 (обновена 17.10.2013, 17:08)
парламентът в скопие

Снимка: © Wikimedia Commons

Все пак ЕК препоръча да започнат преговори за членство на Македония в европейската общност

Европейската комисия отново препоръча начало на присъединителни преговори с Македония и определяне на дата за започването им.

Представените днес доклади за напредъка на общо осем страни от процеса на разширяване съдържат и препоръки Сърбия, Албания и Косово да се придвижат напред по пътя си към европейско членство, а преговорите с Турция да бъдат подновени.

Македония продължава да изпълнява в достатъчна степен политическите критерии и това е основния аргумент за петата поредна препоръка със страната да започнат преговори за членство. Така, според Еврокомисията, ще бъде създаден позитивен климат за добросъседските отношения и за намирането на решение по спора за името.

В доклада е отбелязано, че конструктивният подход в отношенията със съседните страни остава важен, а основните препоръки към бившата югорепублика са свързани с независимостта и компетентността на съдебната система, свободата на изразяване и отношенията с медиите и с постигането на резултати срещу корупцията.

Заради пробива в отношенията Белград-Прищина Сърбия ще започне присъединителни преговори най-късно до януари, а с Косово ще стартират преговори за споразумение за стабилизиране и асоцииране, обяви още Европейската комисия.

Тя предлага също така Албания да получи дългоочаквания статут на страна-кандидат за европейско членство и дава на властите в Тирана положителна оценка за проведените тази година демократични парламентарни избори.

Въпреки полицейското насилие срещу демонстрантите в Турция, заради което прогнозите бяха негативни, комисията препоръчва спрените преди 3 години присъединителни преговори с официална Анкара да бъдат възобновени. Аргументът е, че Европейският съюз трябва да продължи да бъде ангажиран с реформите в страната. От нея обаче се очакват още усилия в посока "демократизация" и "спазване на основни права".

Разделя ни главно тълкуването на историята

Отношенията между България и Македония са засегнати от различия най-вече по отношение на тълкуването на историята, се казва още в годишния доклад на Еврокомисията.

Контактите на високо равнище между двете страни са се засилили през последната година. 
По време на периода, обхванат от доклада, между двете страни са се засилили контактите на високо равнище. Въпреки че разговорите са се провеждали по двустранна инициатива на основата на добросъседски отношения, все още остават отворени въпроси.

Граничните и търговските взаимоотношения, както и сътрудничеството в сферата на отбраната, са продължили. Междуличностните контакти протичат нормално.

Отношения с Хърватия продължават да бъдат добри, включително при обмяната на опит. 
Отношенията с Гърция продължават да бъдат засегнати от проблемите по спора с името.

Като цяло,  БЮРМ (Бивша югославска република Македония) участва активно в регионалното сътрудничество и по-нататъшно развитие на двустранните отношения със съседите си.

Босна е най-критикуваната в доклада на ЕК

Босна и Херцеговина е постигнала много ограничен напредък за м.г. в евроинтеграцията си, отбелязва Европейската комисия в доклада си.

Частта за Босна е най-критична от всички оценявани страни тази година. Според Брюксел е липсвала споделена визия на политическите представители за общата посока и бъдещето на страната и за това как тя трябва да функционира. Не е постигнат напредък и при изграждането на ефективен механизъм за координация по европейски теми, ключов за евроинтеграцията на страната.

Брюксел настоява решението на Европейския съд по правата на човека по случая "Сейдич - Финци" (виж вдясно) за малцинствата и техните избирателни права да бъде приложено спешно, за да може да измененията на конституцията и избирателния закон да са готови до април 2014 г. Тогава ще бъдат проведени парламентарни избори.

Еврокомисията все пак отбелязва, че властите в Сараево са постигнали напредък при реформите на правосъдната система, но напредъкът в борбата срещу организираната престъпност и корупцията е незначителен.

Малцинствата в Босна и Херцеговина - етнически, както и хората с нетрадиционна сексуална ориентация - продължават да са изправени пред редица трудности и дискриминация. Политическият и финансовият натиск върху медиите се е влошил. Не е постигнат напредък за това училищата да бъдат посещавани от повече деца.

Oще: българия  доклад  европейска комисия  ек  македония  преговори  членство 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани