БНБ връща Общинска банка на София | webcafe.bg
newscafe

БНБ връща Общинска банка на София. Защо чак сега?

Webcafe.bg
10.11.2011, 17:51 (обновена 10.11.2011, 18:22)
христо ковачки

Снимка: © Sofia Photo Agency

Идва ли краят на ерата Ковачки в Общинска банка, започнала при Стефан Софиянски

БНБ оповести, че лишава част от акционерите в Общинска банка от право на глас за следващите шест месеца. Това са миноритарните акционери, свързани с бизнесмена Христо Ковачки: "Обединена застрахователна компания - Застраховане", "Интеркомерс груп плюс", "Търговска асоциация", "Мина Станянци" и "Атоменергоремонт".

Макар и миноритарни - държат малко над 25% от капитала на банката, без тях не може да се вземе нито едно решение. Независимо че останалата част от акциите принадлежи на Столична община.

Фирмите влязоха в Общинска банка по времето, когато столицата се управляваше от кмета Стефан Софиянски и всички опити на следващите кметски управи да си възвърнат контрола над банката се увенчаха с неуспех.

Решението на БНБ точно преди насроченото за утре, 11 ноември, Общо събрание на Общинска банка, което трябва да гласува предложенията на Столичната община за промяна на устава и за смяна на част от Надзорния съвет на кредитната институция. Заповедта подлежи на незабавно изпълнение.

От "Банков надзор" са съгласни с предложените от общината двама нови членове на Надзорния съвет - Петя Димитрова, изпълнителен директор на Пощенска банка, и Стефан Ненов - управляващ директор в "Делойт и Туш", да заемат тези позиции.

Столичната община настоява в устава на Общинска банка да отпадне изискването решенията на общото събрание да се вземат с мнозинство от 3/4, а това да става с обикновено мнозинство от 2/3.

В резултат на заповедта на БНБ това предложение може да се гласува само с акциите на Столичната община, защото миноритарните акционери са лишени от право на глас. Така уставът ще бъде променен и вече няма да са необходими гласовете на фирмите, свързани с Ковачки, за вземането на важните решения.

Oще: бнб  миноритарни акционери  общинска банка  общо събрание  решение  стефан софиянски  столична община  устав  фирми  христо ковачки 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 11.11.201115:34

Имаш банка,имаш власт!Нямаш банка,имаш 5 апартамента.Но не ставаш за премиер.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани