Костов писа 6- на Порожанов | webcafe.bg
newscafe

Костов писа 6- на Порожанов

Webcafe.bg
29.09.2014, 17:59 (обновена 29.09.2014, 18:14)
Иван Костов

Снимка: © БГНЕС

От екипа на Иван Костов похвалиха проекта на Румен Порожанов за актуализация на бюджета, но отправиха с критика за неописаните разходи.

Актуализацията на бюджета, изготвена от служебния министър на финансите Румен Порожанов, е без алтернатива и трябва да бъде подкрепена от следващия парламент. Такава оценка дава Лабораторията "Управление на рискове", ръководена от Иван Костов, в извънреден доклад въз основа на проекта на МФ.

Докладът оценява като реалистична ревизията на очакваното изпълнение на макрорамката на бюджета, която почти напълно съвпаднала с оценката на Лабораторията от началото на годината.

Актуализацията трябва да бъде приета най-късно до първата седмица на ноември, пише в доклада. В противен случай съществува риск от забавяне на процедурите и усложняване на новата бюджетна процедура, което може да доведе до влизане в 2015 г. без готов закон за бюджета.

Критиката към проекта на Порожанов е липсата на детайлна обосновка на завишената разходна част. Става дума за разписаните 448,5 млн. лева за структурни и допълнителни фискални мерки в резерва за непредвидени и/или неотложни разходи, които бяха оправдани с дефицити в НЗОК, МВР, Агенция "Пътна инфраструктура" и социални плащания.

Без да отрича необходимостта от отделянето на допълнителния ресурс, докладът препоръчва на служебното правителство да посочи конкретно целта на разходите, "доколкото те са свързани с належащи и почти напълно известни нужди".

"Създаването на ново разходно перо открива възможности да се правят допълнителни разходи по усмотрение на министъра и в разрез с необходимостите и целите, посочени в мотивите", пише авторът на доклада.

От Лабораторията препоръчват да се даде по-голяма яснота за финансовите ангажименти към Фонда за гарантиране на влоговете с цел да се повиши доверието в банковата система.

Препоръчва се и да се направи ясно разграничение на вариантите за решаване на казусите с КТБ и ПИБ, за да се избегне спекулиране с размерите и начина на държавното участие.

Автор на анализа е Димитър Бъчваров, който през септември напусна ръководството на ДСБ в знак на несъгласие с позицията на председателя на партията Радан Кънев срещу актуализацията на бюджета, предложена от кабинета Орешарски.

Oще: актуализация  бюджет 2014  дефицит  димитър бъчваров  дълг  иван костов  ктб  макрорамка  министерство на финансите  мотиви  мф  разходи  ревизия  риск  румен порожанов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.