България губи 70 млн. евро от ЕС | webcafe.bg
newscafe

"Труд": България губи 70 млн. евро от ЕС

Webcafe.bg
02.06.2012, 09:47 (обновена 02.06.2012, 10:07)
Евро

Международният арбитражен център в Сингапур решава, че "Инсигма" е злоупотребила с лиценза на "Алстом" и нарежда на китайците да платят обезщетение от 26,6 млн. евро, като също им забранява да ползват технологията извън Китай

България губи 70 милиона евро за ТЕЦ "Марица-изток 2", тъй като властите ни са позволили търгът да бъде спечелен от китайска фирма с пиратствана френска технология. Новината съобщи кореспондентът на "Труд" в Брюксел Веселин Желев.

Средствата са за изграждане на задължителните сероочистки на централата.

Според публикацията това е вторият най-голям скандал с европейско финансиране за страната ни след замразяването на предприсъединителните фондове заради измами и корупция през юли 2008 г.

Разследване на европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, предадено на прокуратурата у нас, е установило нарушения в търга за изграждане на сероочистващи инсталации в 5-и и 6-и блок на централата, спечелен през 2008 г. от китайско-италианския консорциум "Инсигма-Идреко". Той обаче е оспорен от френската компания "Алстом".

"Въз основа на разследването, проведено заедно с ЕБВР, Европейската комисия реши да замрази 36 милиона европейско финансиране за проекта", е заявил пред  кореспондента на "Труд" говорителят й по регионалното развитие Тон ван Лиероп.

Решението означава, че България губи парите и трябва да върне на ЕС 7 млн. евро от тях, които са били авансово изплатени, обясни той. Отделно ЕБВР е спряла заем от 34 млн. евро за проекта, преди страната ни да получи и стотинка.

България е задължена от три европейски директиви да построи споменатите инсталации за намаляване на токсичния серен двуокис от ТЕЦ "Марица-изток 2". При липса на европейско финансиране трябва да се търсят други източници.

"Алстом" вече е възразила пред Еврокомисията, че ако плаща българското правителство, това би било незаконна държавна помощ, научи "Труд" от източници в Брюксел. Ако централата плати сама за проекта, ще трябва да включи разходите в цената на произвеждания ток (бел. "Труд" - от ръковоството на ТЕЦ "Марица-изток 2" твърдят, че ще го финансират със собствени средства. Пак по информация от централата сероочиските са построени частично).

В публикацията си Желев се позовава на източници, които твърдят, че пиратската версия на технологията, спечелила конкурса у нас, не може да намали съдържанието на серен двуокис в отпадните газове на централата съгласно с евроизискванията.

Оттук България е изложена на евентуална нова процедура за нарушение на европейското законодателство. И до момента страната ни е била в нарушение, защото сероочистки на 5-и и 6-и блок на централата е трябвало да има още при присъединяването ни към ЕС през 2007 г. Отсрочката за изграждането на инсталациите е изтекла през ноември 2011 г.

Oще: алстом  брюксел  инсигма-идреко  китай  марица-изток  олаф  сероочистки  средства  технология  фирма 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.06.2012, 21:05

3 nak | 02.06.201221:16

това отдавна не е новина ,още при процеса на подбор на изпълнителите бяха ясни тези проблеми , сагата беше голяма ,проверките също .Сега не е ясно откъде ще се вземат парите , жалко за усилията на Енергоремонт Холдинг ,за които това бе първия сериозен проект в тази насока .А много странно се мълчи за процесите водени от Мицуи изпълнител СОИ на блокове 3 и 4 на същата централа. Важното все пак ,че центалата притежава футболен клуб Много щастлив Много щастлив Много щастлив ,т.е радетел е за спорта .Освен това е държавна Бесен ,да живее държаната енергетика Лош или много луд
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

2 mima | 02.06.201217:01

То има една приказка "който плаща, той поръчва музиката". Естествено, че Европа няма да позволи китайска компания да вземе европейски пари, даже и цената на китайците да е 10 пъти по-ниска.
И все пак е гадно като се замислим как са ни седнали на вратовете, но нямаме избор. Или ще слушкаме, или ще ни трият от картата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

1 Оня Дето Го Трият | 02.06.201210:11

Ми да се премести България в Азия щом ги губи.... то и без това на това място дето сме много се клати земята...
   

оценка

+2 -0