Светият Синод не е съгласен 4-годишните да ходят задължително на училище | webcafe.bg
newscafe

Синодът не е съгласен 4-годишните да ходят задължително на училище

Webcafe.bg, по Dveri.bg, БНР, Труд
12.12.2012, 17:36 (обновена 13.12.2012, 12:17)
ДЕца

Светият Синод на БПЦ също не е съгласен с принудителната институционализация на децата

Свeтият Синод на БПЦ излезе днес с още едно становище относно Законопроекта за предучилищното и училищното образование, внесен в Народното събрание от Министерския съвет през април т.г., съобщи Dveri.bg.

В изявлението си Св. Синод се солидаризира с последното Становище на Национална мрежа на родителите (тук) относно същия законопроект.

Архиереите подчертават, че "законопроектът неправилно лишава родителите от правото им да осигуряват и да избират вида възпитание и образование за своите деца според своите философски, религиозни и педагогически убеждения (установено в Европейската харта за правата на човека, Европейската конвенция за правата на човека, Всеобщата декларация за правата на човека и Международния пакт за политическите и граждански права)".

Синодалните митрополити подкрепят също така и онази част от Становището на Национална мрежа на родителите, "касаеща идеята на законодателя за твърде ранното въвличане на децата в учебния процес, което представлява принудителна институционализация на децата още от 4-годишна възраст".

В изявлението се казва, че Св. Синод "категорично поддържа исканията на Националната мрежа на родителите за родителско участие в образователния процес с необходимите за това правомощия, за образователна инициатива извън държавната образователна система и за правото им на сдружаване с цел да осигуряват отглеждане, възпитание и образование на децата си съобразно тяхното индивидуално развитие, потребности и религиозна принадлежност".

Още на 15 юни т. г. Св. Синод прие свое становище относно Законопроекта за предучилищното и училищното образование, в което архиереите изразиха искането си "за зачитане религиозно-образователните права на обучаващите се деца в контекста на тяхната семейна традиция".

Протести

Родители организираха днес протест срещу законопроекта пред Народното събрание. "Държавата подпомага (не командва) родителите чл. 47 - Конституция на РБ", "Училището е социална услуга, а не диктатура", с тези плакати близо 70 родители изразиха недоволството си.

Те са против въвеждането на задължително образование за 4-годишните деца и искат оставката на министър Сергей Игнатов.

Те настояват да бъде спрян Законът за предучилищното образование, в който има "много подводни камъни". Освен това са и против въвеждането на скрининг тестове за евентуални обучителни проблеми за 3-годишните деца в детските градини.

Недоволните надуха балони в знак на протест, развяха знаме с цветовете на дъгата и скандираха "Онче, бонче, счупено пиронче, риба щука, махай се от тука!", "Оставете децата ни на мира" и вдигнаха плакати "Искаме право на избор, не ни лишавайте от свободата ни ние да решаваме за нашите деца", "Децата не са на държавата". 

"След като направиха задължителна предучилищната подготовка за 5-годишните, сега свалят летвата още по-надолу за деца на ненавършени 4 години. Родителите са задължени да пратят детето си на предучилищна. Държавна, защото частна е възможна само дотолкова, доколкото трябва да повтаря и копи-пейства държавната", негодуват родителите.

От Национална мрежа на родителите посочиха, че няма европейски директиви, в които да се казва, че е задължителна намесата на държавата в образованието на децата, а има само препоръки по въпроса.

Преди дни зам.-министърът на образованието Милена Дамянова защити законопроекта с думите: "Няма как едно дете, стоейки вкъщи, да придобие умения и навици да живее с околните, да работи в екип, да развива критическо мислене, няма как да се социализира." Самата Дамянова няма деца.

В писмото си родителите апелират МОМН публично да изясни дали се съгласява с твърденията й, че здравата семейна среда е неподходяща за отглеждане и възпитание на едно 3- и 4-годишно дете.

Oще: 4-годишни  деца  законопроект  образование  протести  родители  синод  училище 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани