Путин иска първа копка на "Южен поток" до края на 2012 | webcafe.bg
newscafe

Москва бърза с "Южен поток", за да превари директива на ЕС

Webcafe.bg
04.06.2012, 12:31 (обновена 04.06.2012, 12:52)
Газ

Снимка: © БГНЕС

Газът, който идва от североизток

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че строителството на газопровода "Южен поток" ще започне в края на текущата година, предаде ИТАР-ТАСС.

Преди време същото обяви в интервю и руският посланик в България Юрий Исаков.

Москва бърза да започне строителството на тръбата преди началото на 2013-а, тъй като тогава влиза в сила т.нар. трети енергиен пакет на ЕС. Според него достъп до газопровода трябва да имат трети страни, което Русия не иска да допуска. Освен това третият енергиен пакет въвежда изисквания, с които България, като страна-член на ЕС трябва да се съобрази - да се раздели собствеността върху тръбата от преноса на природен газ.

Ако Москва изпревари влизането в сила на директивата - със съдействието, което би й оказала България, доводът пред Брюксел ще е, че проектът е стартирал преди влизането в сила на евродирективите и поради това не е необходимо да се съобразява с тях.

"През миналия декември "Южен поток" получи допълнителен импулс. Турската страна одобри неговото строителство в своята икономическа зона и ние получихме окончателно разрешение от правителството на Турция. Планираме да започнем строителството на газопровода в края на текущата година", каза Путин.

"Южен поток" е съвместна инициатива на "Газпром", италианския концерн ЕНИ, на френската компания "Електрисите дьо Франс" и на германската "Винтерсхал". Очаква се "Южен поток" да премине през територията на България от пристанище Варна.

Стойността на проекта ще бъде около 8.6 милиарда евро. Очаква се газопроводът да бъде въведен в експлоатация до 31 декември 2015 г.

Междувременно новина за АЕЦ "Белене"

Частен инвеститор може да купи проекта АЕЦ "Белене" до края на годината и да поеме плащането на неустойките, съобщава в интервю за БТА председателят на Българския атомен форум БУЛАТОМ Богомил Манчев.

Според Манчев, който е и изпълнителен директор и основен акционер в консултантската и инженерингова компания "Риск Инженеринг", купуването на проекта от частен инвеститор ще реши проблема с претенциите на руската страна за дължими неустойки

"Преговорите с Русия могат да се решат положително, ако този инвеститор, който проявява интерес към АЕЦ "Белене", купи проекта и с това се решават всички проблеми на България - НЕК ще получи пари, Русия ще получи парите, за които предявява претенции и повече няма да има такива." Манчев отказва да назове сумата, за която Москва претендира да получи от българската страна.

На този етап няма стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" като компания и име. "Чуваме, че има такъв проявен интерес", коментира пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, цитиран от агенция "Фокус".

Информацията за такъв инвеститор оповести директорът на "Булатом" Богомил Манчев. Той е собственик и на "Риск инженеринг", която беше консултант по проекта за втора ядрена централа. За наличието на частен инвеститор за централата, от която държавата се отказа, се разбра от интервю на Манчев пред БТА.

Нека първо видим детайлите по тази идея. Твърди се, че има западен инвеститор. Ние три години търсихме западен стратегически инвеститор и такъв не се появи, заяви по повод интервюто министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. "Нека да видим - ако има такъв, кой е той и какво е конкретното предложение, включително финансово", каза министърът.

Според Добрев, ако имаше такъв интерес, в този период, в който активно е търсена реализация на проекта, той щеше да се появи.

Министърът каза, че България винаги е изнасяла ток към съседните държави, когато е имало нужда от допълнително количество електроенергия и това ще се прави и в бъдеще, например ако се стигне до режим на тока в Гърция.

Oще: аец белене  брюксел  българия  владимир путин  газопровод  ес  южен поток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

3 Mile Manolov | 05.06.201201:32

Москва бърза с "Южен поток", за да превари директива на ЕС
--------------

да не бърза.. току виж се разпадне преди да я издаде ;)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

2 MacAllister | 04.06.201217:28

Чинчифоне, има значение как си партнираме с Русия - дали си партнираме или сваляме гащи заради ниското самочувствие и традиционна почит към руската мафия например. Аз въпреки граничещата с анархизъм мания по либерализма считам, че за нас няма друг траен избор освен да бъдем верни съюзници на Русия, но не мисля,че това трябва да включва заразяването ни с руски проблеми и нрави. Не знам колко сме славяни, не е това причината, която ме кара да мисля така, но след като се дигне прахоляка от Европа ще е останала една Германия и една Русия, UK ще има да ближат рани още дълго, а другите ... другите ще са роби на събитията - та добре е да играем спечелившите, каквото и да мислим за тях, но не траябва да забравяме, че най-ценното в живота е съюзника и приятеля, а роба не може нито да ти е съюзник, нито приятел. Та почвайте да ме псувате как съм руска подглога само защото не сте прочели внимателно Плези се
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 04.06.201216:23

Мислех,че като народ сме славяни и че даваме предимство на християнската религия.И ми е трудно да разбера защо се подмазваме на чужди интереси и на техните вероизповедания.И то за да застанем точно срещу интересите на единствената Русия /по Ив.Вазов/!Какви хора сме в същност?Thank you!
   

оценка

+0 -1