Нито дума от ДПС за оставката на Касим Дал | webcafe.bg
newscafe

ДПС чака ехото от скандала с Касим Дал...

Webcafe.bg
13.01.2011, 12:46 (обновена 13.01.2011, 19:00)
касим дал

Снимка: © Sofia Photo Agency

Касим Дал: Нямам какво да кажа, казал съм каквото трябва. Няма да коментирам нищо...

Касим Дал ще бъде изслушан във вторник, 18 януари, на заседание на Централното оперативно бюро (ЦОБ)на ДПС. Това съобщи днес в парламента Юнал Лютфи, заместник-председател на парламентарната група на ДПС по повод хвърлената оставка на Дал. След изслушването Централното оперативно бюро на ДПС ще вземе решение.

Случаят е безпрецедентен, тъй като досега никой от ръководството на ДПС не си е "позволявал" подобно поведение.

Съобщението за изслушването на Дал е единственият смислен "коментар" от средите на ДПС по повод скандалното му напускане и откритото му писмо до областните структури на Движението за права и свободи. Дори не е ясно обещаното говорене на Доган преди време от Лютви Местан ще включи ли и темата за най-дългогодишния му съратник Касим Дал.

Според Устава на ДПС ЦОБ изпълнява решенията на Националната конференция и Централния съвет и осъществява оперативното политическо ръководство на ДПС. Структурата и съставът му се предлагат от председателя и се избират от Централния съвет. В ал. 3 на чл. 11 е посочено, че член на ЦОБ се освобождава от Централния съвет по предложение на председателя на партията.

Единственият коментар от Касим Дал пък е: "Нека каквото искат да кажат. Моите действия са ясни. Нямам какво да кажа, казал съм каквото трябва. Няма да коментирам нищо". Камен Костадинов от ДПС се опита вчера да прошмули тезата

"Актът на Касим Дал казва това, което ние говорим от много време насам за ДПС", заяви съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов. Костов посочи, че в този смисъл се признават основните критики, отправени от страна на сините към ДПС в обръщението на Касим Дал към структурите на ДПС. Навремето Костов каза, че "Доган е проклятието на България"...

Единственият коментиращ днес в медиите оставката на Доган се оказа Осман Октай, изхвърлен от ДПС преди 6 години точно в предизборна кампания заради скандал с пари.

Има връзка между разработката "Лиани", оставката на Касим Дал и избухналите тези дни скандали заради СРС-ата, каза Октай. През ноември 2008 г. генерал Ваньо Танов, след освобождаването му като директор на ГДБОП, разказа за незаконното финансиране на ДПС, разкрито от разработката "Лиани".

Според Октай, днешното решение на Касим Дал "е стартирало от онзи период, когато е станало така нареченото самоубийство на Ахмед Емин в сараите."

Октай каза още, че като член на Комисията по национална сигурност и вътрешен ред Касим Дал е стигнал до информация както за финансирането на ДПС, така и за кръгове, които пък обръчите на ДПС финансират.
Октай подчерта, че моделът с назначаването на лидерите на ДПС на общинско ниво ще държи в политиката Ахмед Доган дотогава, докато тези, които продължават да се обслужват от него, имат интерес.

"Аз смятам, че основният мотив за оставката му е накърнено честолюбие, че не е заместник-председател, и амбиции да оглави ДПС", заяви говорителят на ДПС Камен Костадинов.

Първи признаци на бунт в редиците

Основателите на партия ДСП в Ловешкия регион искат оставката на Ахмед Доган, се казва в открито писмо до медиите, предаде БТА. То беше разпространено от Бахтияр Караали - областен председател на ДПС за Ловешки регион от 1997 г. до 2001 г., изключен от партията заедно с Осман Октай.

Основатели на ДПС се събрали на среща по повод 25-годишнината от т.нар. възродителен процес. Участниците в нея са изразили политическата си подкрепа за "достойното поведение на Касим Дал".

"Смятаме, че тези събития са естествена реабилитация за елиминираните основатели на ДПС по места през 2001 г., с което лидерът на ДПС Ахмед Доган се постави в условия на зависимост към други политически сили и доктрини, наруши устава на партията и коренно промени националната кауза и приоритети на ценностната политическа система на ДПС", се казва в писмото на основателите на ДПС в Ловеч.

Въпрос на политическа чест и отговорност е на областните председатели на ДПС в страната да осмислят изолацията, в която са поставени от своя лидер, и да преценят смисъла на бъдещите си  си действия, допълват те.

В документа се изразява надежда Доган "правилно да разчете политическите знаци, отправени му от Касим Дал" и да направи необходимото за спасяването на ДПС в политическите реалности за предстоящите местни и президентски избори - да се оттегли от лидерския пост.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани