Сотир Цацаров за "пирамидата" КТБ | webcafe.bg
newscafe

Сотир Цацаров за "пирамидата" КТБ

Webcafe.bg
07.09.2014, 09:34 (обновена 07.09.2014, 12:05)
сотир цацаров

Снимка: © Явор Николов

Главният прокурор говори за "ненормалното банкиране" на КТБ

Някои са получавали изключително сериозни облаги от КТБ и върхът на "пирамидата" е Цветан Василев и всички хора, които в продължение на годините са създавали благоприятната среда за развитие на това "ненормално банкиране" и са били толерирани от тази среда, това заяви главният прокурор Сотир Цацаров в интервю за БНТ.

"Не малка част от хората, които изрекоха тежки слова срещу прокуратурата са ползвали не просто продуктите на банкирането, а пари в брой", подчерта той. Според него това е "за съжаление, защото това не е факт, който трябва да ни радва".

"Кръгът на обвиняемите се определя от кръга на доказателствата. Той не се определя от решенията, че един или друг трябва да стане обвиняем. Има данни, че е възможно да има още обвинени длъжностни лица от състава на "Банковия надзор". Българският закон за кредитните институции и е конструиран, така че управление "Банков надзор" е автономия в рамките на Централната банка", посочи главният прокурор.

Затова според него, сега, на финала, не трябва да се мисли за ликвидация, а за преструктуриране, дори за някакъв вид помощ. "Когато в нещо има поне малка надежда, че може да проработи, то трябва да бъде съживено", каза още Цацаров.

Според главния прокуров банката е била създадена и е работила с доста противоречиви практики от нормалното банково дело.

Той защити прокуратурата от упреците към нея, че е "влязла" в КТБ с думите: "Първите действия бяха свързани със сигнали за неефективен банков надзор, а първите действия по разследването бяха свързани със сигнали за дейността на свързани фирми. Има адреси на управление, които са идентични със сгради на КТБ и това е отделен въпрос и е въпрос на онези, които са създавали цялата мрежа, през която финансовите потоци са текли, но да бъдем обвинявани че сме атакували банката...

Може би след 2 години някой щеше да каже, че КТБ е била финансова пирамида и се е сринала и щеше да попита защо не сме направили нещо. Аз зная, че прокуратурата ще бъде укорявана и в единия, и в другия случай. Важното е да знаем, че си вършим работата"

Той припомни, че преди да бъде наречен ПР на КТБ, е бил наречен и основен дестабилизатор на банката.

"Аз съм с ясното съзнание, че прокуратурата не може да предпише и да изпълни стопанска рецепта за банката. Прокуратурата не е финансов регулатор" - смята главният прокурор.

"Така или иначе специалният надзор на БНБ над КТБ е за срок от 3 месеца. Дали той ще бъде удължен до 6 месеца, ще бъде решение на БНБ, но към 23 септември ще има картина от трите одитни доклада и може би тогава би следвало да се постави въпросът: Ликвидация или преструктуриране?" - каза Цацаров.

Той уточни, че за него най-добрият вариант е разделянето на добра и лоша банка.

Цацаров смята, че изходът в никакъв случай не трябва да бъде финансова смърт на КТБ, "защото не сме изправени пред нормална ситуация, в която една банка загива поради рисковете на банкирането и финансовия пазар".

Oще: ктб  прокуратура  сотир цацаров  цветан василев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани