Кабинетът строява администрацията | webcafe.bg
newscafe

Кабинетът строява администрацията

Webcafe.bg
02.06.2013, 14:44 (обновена 02.06.2013, 14:50)
Пламен Орешарски

Снимка: © Sofia Photo Agency

Орешарски обеща, че НАП и митниците ще натискат по-малко частните фирми

Ще се опитаме да не допускаме назначения, които будят съмнение. Това заяви в ефира на БНР министър-председателят Пламен Орешарски.

"Новият министър на правосъдието (Зинаида Златанова - бел.ред), например, ми каза, че при един голям процент от служителите има нещо нередно в назначенията, даже не толкова нередно, колкото незаконно. Това е силно смущаващо", каза премиерът.

Тази седмица предстои назначаването на областните управители и зам.-министрите. „Ще съгласувам това с политическите сили, които подкрепят парламента", заяви Орешарски.

Той посочи, че вторият вицепремиер ще бъде с чисто икономически профил и със задачи да координира работата на икономическото министерство.

Ревизия

Министър-председателят каза, че е добре да се види на какво стъпва новото правителство, за да може да върви напред.

„Предната седмица говорихме с министрите и възложих много неща. Една от задачите е да видят как върви изпълнението на бюджетите на всяко министерство, а министърът на финансите на цялостния бюджет. Изпълнението на бюджета не вдъхва оптимизъм, че можем да предприемем допълнителни разходи.

Ще направим идентифициране на най - тесните места, които затрудняват стопанската активност, местата, където гражданите изпитват трудност при изпълнението на административните услуги, да засилим малко социалните програми", обеща премиерът.

"Ще рефинансираме дълга. Ще се опитам през следващата седмица да направя обобщение както по сектори, така и цялостно, за да знае обществеността откъде тръгваме и какво бихме могли да свършим в краткосрочен план", каза Пламен Орешарски.

НАП и митници на каишка

„Сигурно ще има нови назначения, но по-важното е да установим и променим стила на работа в НАП и на Агенция "Митници", заяви премиерът. "Имам сериозни забележки, необходим е по-друг стил и двете агенции не бива да се използват за други цели.

Често те бяха използвани за натиск върху фирмите, това ще го преустановим. Особено по отношение на акцизите дори ще засилим мерките. Ще засилим дистанционния контрол в работата на отделите, които изследват риска", обеща Пламен Орешарски.

Социално

Не съм привърженик на заемане на средства, за да се повишават доходите, заяви той. "Това е много временна мярка. Ще продължим да заемаме по плана, който имаме", каза Орешарски. Тази година ще видим възможностите да привлечем ресурси за банката за развитие, добави премиерът.

Ще направим всичко възможно да задържим цената на тока, каза още той. За мен е по-важно да се реализира известно ребалансиране вътре в енергетиката, продължи Орешарски. "Мини Марица Изток" е част от проблемите в енергетиката. Ще търсим решението така, че миньорите да не останат без работа", каза премиерът.

"14 на сто наистина е впечатляващо ниво на безработица. Стигнахме нивото от 2001 - 2002 г. Това е изключително неприятно и нашите усилия неслучайно и в приоритетите беше отделено много голямо място на заетостта, да заработи икономиката и ефективността на предприемачеството", подчерта Орешарски.

На дневен ред стои стабилизиране както на здравеопазването, така и на енергетиката, добави той.

Белене

"Многократно съм заявявал, че предстои да се актуализират параметрите и текущото състояние на проекта АЕЦ "Белене". Следващата седмица предстои посещение на представител на руската страна може би на ниво зам.-министър", каза премиерът.

Oще: агенция митници  нап  пламен орешарски  правителство 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-четени в webcafe.bg

Цветан Цветанов в народна носия с калпак
Оня, дето не го трият
"Булгар! Булгар!"
Наргиле
Общество
Убиец на 15

Най-коментирани