България и Турция разрешиха проблема с превозвачите | webcafe.bg
newscafe

България и Турция разрешиха проблема с превозвачите

Webcafe.bg, по БГНЕС и БНР
18.02.2014, 08:27 (обновена 18.02.2014, 09:08)
тирове

България и Турция вървят към пълна либерализация на разрешителните режими

България и Турция договориха увеличаването на броя разрешителни. Пробивът беше постигнат след почти осемчасови преговори в Анкара.

Двете страни са се разбрали да се върви към пълна либерализация на разрешителните режими, както и да бъде написана напълно нова спогодба.

Действащата в момента спогодба е от 1977 г.

Споразумението обхваща всички двустранни разрешителни. На настоящия етап е единствено невъзможно те да обхванат от и за трета страна.

При всички положения, ако тази спогодба бъде изработена в сроковете, за които се договорихме и бъде въведена в действие, то разрешителните, които са от и за трета страна ще бъдат значително увеличени, заяви пред bTV министърът на транспорта Данаил Папазов.

Той уточни, че двете страни са се договорили през първата седмица на март експерти на двете администрации да започнат изработване на новата спогодба. Тя трябва да бъде готова до края на март, до края на април да бъде подписана и да влезе в сила, надява се министър Папазов.

От 1 март ще заработи колцентър -  в двете администрации в България и Турция. Ще има горещ телефон, на който всеки водач с проблем на границата ще може да информира, за да се вземат своевременно мерки, заяви транспортният министър.

До въвеждане на новата спогодба двете администрации се задължават да оказват абсолютно пълно съдействие, което да облекчава транспортните услуги между двете страни.

Пробивът бе постигнат след трудни и продължили почти 8 часа преговори между министър Папазов и неговия турски колега.

На тях той подкрепи исканията на родните превозвачи за облекчаване на преминаването на българските превози през електронната система на турските гранични пунктове, както и за ревизиране на превозните документи.

Той даде да се разбере, че ако тези искания не бъдат изпълнени, България може да анулира разрешителните за турските превозвачи.

Турският министър на транспорта, корабоплаването и съобщенията Лютфи Елван заяви, че проблемът с България за превозите е бил разрешен благодарение на проявения разум и от двете страни.

Данаил Папазов от своя страна е заявил: Турция е страна - важен партньор за нас. По-добре е да си партнираме, вместо да се конкурираме. Така ще станем по-силни. По този начин фирмите от превозваческия сектор на двете страни ще станат по-конкурентоспособни и в Европа.

Oще: българия  данаил папазов  министри  превозвачи  турция 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани