Плевнелиев видя заплаха за Балканите заради Украйна | webcafe.bg
newscafe

Плевнелиев видя заплаха за Балканите заради Украйна

Webcafe.bg
09.05.2014, 13:49 (обновена 09.05.2014, 15:05)
плевнелиев

Снимка: © webcafe.bg

Президентът направи изказване пред медии в Берлин

При негативно развитие на ситуацията в Украйна е напълно възможно Балканите да бъдат следващият дестабилизиран регион. Това е мнението на държавния глава Росен Плевнелиев, предадоха от прессекретариата на президента.

В изказване, направено в Деня на Европа на пресконфернция пред водещи медии в Берлин на тема "Югоизточна Европа и България в контекста на кризата в Крим", президентът каза още, че исторически Европа навлиза в нова фаза - преди и след събитията в Крим, а последиците от нарушаването на международните правни норми от страна на Русия ще са осезаеми в дългосрочен план.

Според него украинците могат да изберат пътя на европейското и демократично развитие.

"Не мога да допусна, че този път ще им бъде забранен, само поради географското им положение. Значи, ако си съсед на Русия или се намираш в сферата на нейните интереси, това означава, че не можеш да станеш член на ЕС, независимо от това, че народът ти го желае. Аз не разбирам това. Политиката на "Велики сили" и "периферия" между тях е много опасна за Европа и едно доказателство за това е миналото на Балканите".

Росен Плевнелиев кометира, че вместо модерна дипломация, основаваща се на ценности и правила, в Крим е била приложена военна сила, окупация, нелегитимен референдум и насилствено присъединяване на територия.

В изказването се казва още и че “Действията на Русия днес са в противовес на реда в Европа след Втората световна война, който се основава на принципа на спазване на правилата, на предвидимост в действията и на усилия за постигане на доверие, както и границите в Европа никога повече да не бъдат променяни едностранно“. Президентът апелира отново за решителни действия за завръщане към принципите на правовата държава и международното право.

“Имаме нужда от ЕС, в който няма център и периферия и в който всеки е важен. Ние имаме нужда от ЕС, който може да се наложи на глобалната политическа сцена. Имаме нужда от нова вълна на интеграция в Югоизточна Европа и в Европа като цяло. Имаме нужда от ЕС, който може да помогне за провеждането на свободни и демократични избори в Украйна“, е позицията на държавния глава.

Той предупреди, че при негативно развитие на ситуацията в Украйна е напълно възможно Балканите да бъдат следващият дестабилизиран регион. “Няма по-сигурен начин да се дестабилизира Европа от едни слаби и разединени Балкани“.

Според президента, опасността Югоизточна Европа “да бъде дестабилизирана отвътре чрез националисти, олигарси, корупция, пропаганда и енергийна зависимост" е реална.

Според Росен Плевнелиев в новия Европейски парламент е възможно да бъде представена “силна антиевропейска група“. Той призовава на национализма да бъде противопоставен патриотизъм, а на изолацията и дестабилизацията - европейската интеграция. “Решението срещу енергийното оръжие е енергийният съюз, а срещу зависимите медии като пропагандни машини могат да бъдат поставени медии, които са свободни и казват истината“, допълни президентът.

“Важно е Европа да не се връща обратно в 19 век, докато си играем на “велики сили“ и “периферия“, а да я позиционираме в 21 век чрез една нова фаза на интеграция за по-силен и открит ЕС на глобалната сцена. При това трябва да заздравим трите двигателя на ЕС - демокрация, интеграция и пазарна икономика“.

В отговор на журналистически въпрос относно налагането на нови санкции спрямо Русия от страна на ЕС, президентът посочи, че по този въпрос Европа трябва да вземе единно решение, основано на принципи и ценности, а България трябва да подкрепи това решение.

Основният интерес на германските медии беше насочен към ситуацията в Украйна и към региона на Югоизточна Европа.

Плевнелиев е на работна визита в Германия втори ден. Той е провел среща с депутати от Комисията по външна политика на Бундестага, във фокуса на която са били темите за ситуацията в Украйна, процесът на разширяване на ЕС в посока към Западните Балкани и предстоящите избори за Европейски парламент.

По-късно през деня, президентът ще разговаря с федералния министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер. По-късно в Щутгарт той ще се срещне и с министър-председателя на Баден-Вюртемберг Винфрид Кретчман.

Там Плевнелиев ще изнесе лекция на тема “Защо имаме полза от Европа - визията на една нова държава-членка".

Oще: балкани  берлин  германия  криза  плевнелиев  русия  украйна  франк-валтер щайнмайер  щутгарт 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.11.2011, 16:10

1 NannyOgg | 09.05.201416:28

"Политиката на "Велики сили" и "периферия" между тях е много опасна за Европа и едно доказателство за това е миналото на Балканите"

Ако е казал това, точно в този вид, издига ми се в очите. Колкото и да ми е странно да го призная, този човек май е единственият политик, който започва да говори смислено по темата Европа/Русия и изобщо по украинския конфликт.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани