Втори вариант на спорния банков закон | webcafe.bg
newscafe

Втори вариант на спорния банков закон

Webcafe.bg
18.07.2014, 12:47 (обновена 18.07.2014, 13:16)
бсп

Снимка: © В.Е.

Кадиев открива "странни детайли" и във втория вариант на Закона за КТБ

Има втори вариант на Закона за преструктуриране на КТБ, твърди бившият депутат от БСП Георги Кадиев. Социалистът е публикувал в блога си новия документ с акцент върху няколко „странни" според него детайли.

Вторият вариант, също както първия, предвижда изплащане на всички вложения в КТБ, включително и тези над 100 000 евро. Според закона парите трябва да бъдат изплатени до 6 месеца, като за целта трябва да бъдат отпуснати 2.2 млрд. лв. държавни пари.

Според закона в срок от 20 дни след влизането му в сила, квесторите на КТБ, съвместно с БНБ трябва да извършат оценка на капиталовата адекватност на банката. „Аз мислех, че вече я има? Те досега какво правят?", пита Кадиев.

Според чл. 5, ал. 2 от новия проект, списъкът с активите на КТБ се утвърждава от Управителния съвет на БНБ и министъра на финансите. „А къде е управителя на БНБ? Или търсим колективна безотговорност?", коментира бившият депутат.

Странно намира Кадиев и това, че се планира всички влогове да се прехвърлят в дъщерната на КТБ „Креди Агрикол" със структура, валута и условия към момента на прехвърлянето. Всички влогове се изплащат, макар и под различни условия - тези до 100 000 евро до 30 дни, останалите до 6 месеца.

„Държавата финансира това с капиталов трансфер от 2.2 млрд лева. За целта емитира ДЦК. Увеличаваме размера на максималния размер на дълга с тези 2.2 млрд лева. След това тези пари не са дължими обратно", пише Кадиев.

Променя се Закона за БНБ, чл.20, ал. 3 и ал.4, с което се премахва самостоятелност и независимост на подуправителя по банков надзор, обяснява той.

Очевидно ще се върви към отнемане на лиценза на КТБ, защото в ЗКИ се създава специален чл. 151а, съгласно който ако отнемането на лиценза бъде отменено от съда, то "банката не възстановява дейността си, а се открива производство по ликвидация".

Новият вариант на закона може да бъде прочетен тук.

През тази седмица се появиха спекулации, че БСП, ДПС и ГЕРБ са се договорили да приемат спорния закон, но по-късно и трите партии отрекоха. Към дебати по темата продължават да призовават от ДПС, БСП се консултират с банкери по казуса, а според ГЕРБ подобез закон не е необходим.

Oще: банка  банкер  банки  банков закон  бнб  георги кадиев  закон  законопроект  ктб 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани