Новините на 22.07.2010 г. | webcafe.bg
newscafe

Денят накратко: Facebook стана третата държава в света

Webcafe.bg
22.07.2010, 12:26 (обновена 22.07.2010, 15:24)
марк зукърбърг

Снимка: © Getty Images

Създателят на Facebook Марк Зукърбърг постави началото преди 6 години в стая на общежитие в Харвард - с цел да свърже студентите в мрежа за контакти и обмен на идеи

*Facebook премина половин милиард потребители, съобщи "Лос Анджелис Таймс". Целта на компанията е да стигне един милиард потребители, достигайки по този начин интернет гиганта Google. Ако Facebook беше държава, щеше да е третата по големина в света.

"Не можех да си представя всички начини, по които хората ще използват Facebook, когато започвахме преди шест години", заяви създателят Марк Зукърбърг. Той постави началото преди шест години в стая на харвардско общежитие с цел да свърже студентите в социална мрежа за контакти и обмен на идеи.

Социалната мрежа расте с впечатляващо темпо - миналото лято е имало 250 милиона потребители, а от февруари насам са се присъединили 100 милиона.

*Парламентът отхвърли днес ветото на президента Георги Първанов и със 130 гласа "за" и 49 "против" прие за втори път новия режим за ползване на отпуските. Те предвиждат всеки работещ да изчисти натрупаните стари отпуски до края на 2011 г. Срещу мотивите на държавния глава гласуваха всички присъстващи от ГЕРБ - 111, от "Атака" - 9, от Синята коалиция - 9, и един независим. Против бяха всички 32-ма представители на БСП и 17 от ДПС.

Любен Корнезов от БСП потвърди позицията на социалистите, че ще сезира Конституционния съд (КС), тъй като промените в Кодекса на труда отменят придобити права. Той ще поиска заседанието на КС да бъде открито.

Проблемът с отпуските е главно при работниците и служителите в публичната и бюджетната сфера, където има натрупани по 100-200 дни платен отпуск.

Управителят на НОИ Христина Митрева е взела над 30 000 лева обезщетения за неизползван отпуск, заявиха от трибуната социалисти. Толкова се оказа обаче, че са били платени и на бившия премиер Сергей Станишев - по същата причина, както обяви преди време премиерът Бойко Борисов.

*Миньори плашат със стачки, ако се променят условията за пенсионирането им. Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ обяви днес, че ще започне ефективни стачни действия, ако бъдат приети готвените промени в условията за пенсиониране на работещите при тежки условия на труд. Те са набелязани от правителството в проект за промени в Кодекса за социално осигуряване.

В становището си федерацията отбелязва, че според проекта за промени за работещите при първа категория се предлага увеличение на възрастта за пенсиониране за жените с 5 години (от 47 на 52 г.), а за мъжете - с 3 години (от 52 на 55 години); при втора категория възрастта за пенсиониране за жените се повишава с 5 години (от 52 на 57 години), а за мъжете - с 3 години (от 57 на 60 години).

Трудът на миньорите е опасен и вреден за здравето, трудовите злополуки, инвалидността и професионалните болести са с най-голяма честота, а продължителността на живота е най-ниската от всички останали професии, пише в позицията.

Миньорите настояват разпоредбата, която урежда правото на пенсия за работещите при условията на първа или втора категория труд, да се удължи до 31 декември 2017 г., без да се променя осигурителният стаж. Преди десет години, когато влезе в сила новият Кодекс за социално осигуряване, осигурителния стаж за жените беше увеличен с 14 години (от 20 на 34 години), а стажът за мъжете беше увеличен с 12 години (от 25 на 37 години), припомнят от федерацията.

Oще: facebook  държава  потребители 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани