Банките в Кипър затворени до 28 март | webcafe.bg
newscafe

Банките в Кипър затворени до 28 март

Webcafe.bg, по БТА
26.03.2013, 10:34 (обновена 26.03.2013, 14:52)
Евро

Спасителният план за Кипър беше договорен, но банките остават затворени още два дни

Финансовият министър на Кипър Михалис Сарис е наредил всички банки в страната да останат затворени до четвъртък, 28 март.

Решението е било взето с цел да се осигури гладкото функциониране на цялата банкова система.

По-рано централната банка обяви, че всички финансови институции в страната, с изключение на Кипърската народна банка и Банката на Кипър, ще заработят отново днес.

Банките в Кипър бяха затворени на 16 март, за да се предотврати изтичане на капитали - заради споразумението между правителството и международните кредитори за налагане на данък върху влоговете като част от спасителния план за страната.

Кипър ще получи транша в размер на 10 млрд. евро, с който банковата система ще бъде спасена от колапс и освен това страната ще остане в еврозоната.

Втората по големина банка Laiki ще бъде закрита, а нейните вложители с по над 100 000 евро ще претърпят големи загуби. По-малките влогове няма да бъдат засегнати. Тройката кредитори (ЕС, МВФ и ЕЦБ) освободиха Кипър от изискването страната да осигури 5.8 млрд евро.

Laiki ще бъде разделена на "добра" и "лоша" банка, като с добрите активи ще бъде стабилизирана най-голямата в страната Bank of Cyprus.

Милиони са изтекли от банките

Огромни суми са изтекли от кипърските банки, докато са били затворени и жителите на острова са се редели на опашки пред банкоматите, за да теглят само по 100 евро от сметките си заради наложения таван, съобщава електронното издание на гръцкия в. "Етнос".

Според Ройтерс от филиали на кипърските банки в чужбина са били теглени стотици милиони, извършвани са били транзакции на капитали, докато банките са били затворени. Това е станало малко преди да бъде взето решението за преструктуриране на банковия сектор в Кипър.

Големи клиенти на кипърски банки дори прибягвали до различни номера, за да теглят неограничени количества пари, като казвали, че сумите са предназначени за "хуманитарна помощ", за покупка на лекарства и даже за купуването на гориво за самолети.

Европейската централна банка е разбрала за изтеглените огромни суми от кипърски банки и е започнала да изисква повече книжни пари от заявените в централните офиси на банката във Франкфурт.

Задават се тежки времена за Кипър

На фона на финансовата криза в Кипър министърът на труда и социалното осигуряване Харис Георгиадис предупреди за опасността от дълбока рецесия и увеличение на безработицата.

"Очаква ни много тежко време", посочва Георгиадис в интервю за германския "Билд".

Според него "този уникален акт на корекции в банковата система ще създаде големи затруднения в производствените сектори на икономиката" на Кипър. "Можем да очакваме, че ще се сблъскаме с дълбока рецесия и растяща безработица", каза кипърският министър.

Харис Георгиадис, който в отсъствието на министъра на финансите на Кипър Михалис Сарис, беше поел и неговите задължения, посочи, че планът на Еврогрупата за излизане на страната от банковата криза "е тежко и болезнено решение".

"Еврогрупата ни помоли веднага да се отървем от дисбалансите в икономиката на Кипър. Това създава проблеми за гражданите на Кипър и за предприятията в страната", допълни Георгиадис.

Oще: банки  данък  капитали  кипър  кредитори 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.