Прокурорите искат 10 години затвор за бившия шеф на "Топлофикация-София" Валентин Димитров | webcafe.bg
newscafe

Прокурорите искат 10 години затвор за Вальо Топлото

Webcafe.bg
13.12.2010, 12:31 (обновена 13.12.2010, 13:22)
Вальо Топлото

Джакузито към кабинета на Вальо Топлото било заради болките в гръбнака му

Прокуратурата поиска 10 години затвор за бившия шеф на столичната топлофикация Валентин Димитров - Вальо Топлото, и запор на цялото имущество. Той вече има две присъди - от 14 години затвор за присвояване, и пет години затвор заради валутни престъпления. И двете обаче са обжалвани пред по-горни инстанции.

Исканите сега 10 години са максималният предвиден размер на наказание по обвинението, повдигнато на Димитров - за безстопанственост в особено големи размери.

Освен Вальо Топлото, по това дело са обвинени и членове на съвета на директорите на "Топлофикация-София". За тях прокуратурата иска от 1 до 5 години лишаване от свобода. Това са Георги Рогачев, Пламен Василев, Илко Йоцев и Георги Ненков.

Преди време Димитров заяви, че синьото сирене се е превърнало в етикета на делото, а струвало само 100 лева. Давали го за мезе на чужди експерти, които посещавали дружеството.

По отношение на станалото известно джакузи и прославилия се "рехабилитационен център" към столичната топлофикация, Димитров даде списък на всички служители, посещавали центъра. Съществуването на джакузито Димитров обясни със старо заболяване, от което получил болки в гръбнака.

Според обвинителния акт членовете на борда на софийското парно са допуснали разпиляване на средства, а Димитров - ненужни разходи.

Над 430 000 лева от средствата на "Топлофикация" са ползвани за лични цели, гласи обвинителният акт. Това прави по 10 000 лева на месец, заяви наблюдаващият прокурор Божидар Джамбазов.

Той припомни показанията на сегашния изпълнителен директор на "Топлофикация", който заяви, че представителните разходи са 6000 лева годишно. Според Джамбазов купуваните маслини, синьо сирене и други са били само за личните нужди на Димитров.

По думите му служители на дружеството са били използвани "да вършат камериерски услуги" в дома на Вальо Топлото.

Джамбазов отбеляза, че договорите за събиране на вземания, които дружеството е сключило, не водят до реално събиране на средства, а само информират клиентите за размера на задълженията им.

Според него "Топлофикация" не би следвало да плаща суми по тези договори, тъй като тя сама е можела да извършва дейностите, регламентирани в тях.

Oще: валентин димитров  дело  джакузи  прокуратура  синьо сирене  съд  топлофикация 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани