Митрополит участвал в Тъканна банка | webcafe.bg
newscafe

Митрополит участвал в Тъканна банка

Webcafe.bg
05.01.2012, 11:21 (обновена 05.01.2012, 19:05)
око

Тъканната банка "Остеоцентър-България", в чиято управа е бил митрополит Галактион, събираше роговици и други тъкани, но беше обвинена в бизнес с мъртъвци

Старозагорският митрополит Галактион, нашумял и с архонтството на Слави Бинев, е бил член на Съвета на директорите на Тъканна банка "Остеоцентър-България" повече от 1 година. Това сe разбра, след като лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев съобщи вчера, че има информация за висш духовник, който участва в този бизнес.

"Може ли владика да има част във фирма за трансплантации на органи? Проверили сме кой в какви фирми участва с техните истински имена, защото те имат религиозни. Но още не е моментът да казваме кой е, нека да се сложи цялата истина на масата. Искаме в Църкавата да бъдат достойни хора, пример за подражание", заяви синдикалистът.

Проверка по имената в информационната система ДАКСИ показа, че става дума за  митрополит Галактион, съобщиха bTV и в. "24 часа". Данните сочат, че на 21 ноември 2007 г. Софийски градски съд е вписал Галактион Любенов Табаков като член на Съвета на директорите на Тъканната банка. Това е комбинация от църковното и светското му име, което е Георги Любенов Табаков. 

Информацията беше потвърдена от шефа на Тъканната банка д-р Румен Хичев, който обаче заяви, че не си спомня как се е стигнало до привличането на висшия духовник към бизнеса. Хинов беше категоричен, че владиката не е взел и стотинка - той съветвал управителния съвет по религиозните аспекти на донорството. 

Покрай скандалите с тъканната банка обаче митрополитът сам се отказал. Тя събираше роговици, сухожилия и костен материал, който се обработваше и присаждаше на болни, но беше обвинена в бизнес с мъртъвци, пише Dir.bg. Днес тя е с променен статут, не е част от търговското дружество "Остеотех" и действа  като неправителствена организация.

Покрай скандала се появиха разкрития как хора са се съгласявали фирми, свързани с Тъканната банка, да поемат разходите по погребенията на техни близки  и роднини, срещу което те са предоставяли роговици, сухожилия и друг костен материал от тях на дружеството. То пък ги е изнасяло в чужбина.

Името на Хичев и "Остеотех" нашумя преди години, когато се оказа, че е платил разноските по пътуването на първия здравен министър на ГЕРБ Божидар Нанев и депутата Лъчезар Иванов до САЩ. Румен е президент на Тъканна банка Остеоцентър България ЕАД - еднолично акционерно дружество 100% собственост на Остеотек САЩ (Osteotech Inc.). Подобен скандал имаше и със сина на здравния министър в кабинета на НДСВ-ДПС - проф. Божидар Финков. Реализацията на идеята за тъканната банка у нас е започната от Румен Хичев именно по времето на царското управление - през 2002 г.

А на 7 февруари 2002 г. "Бултрансплант", по-късно Изпълнителна агенция по трансплантация (ИАТ), сключва договор с "Остеотек" за износ на костна тъкан от български донори.

Остеоцентър България ЕАД се регистрира първоначално у нас като лечебно заведение за извънболнична помощ - тъканна банка. Тази банка е най-големия износител на човешки тъкани в Европейския съюз - по данни на митниците около 20 000 кг, стана ясно от публикации преди време.

Oще: галактион  константин тренчев  кт подкрепа  остеотех  тъканна банка 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани