Три руски банки с отнет лиценз заради злоупотреби | webcafe.bg
newscafe

Три руски банки с отнет лиценз заради злоупотреби

Webcafe.bg, по ИТАР-ТАСС
08.08.2014, 09:19 (обновена 08.08.2014, 09:26)
банк россии

Снимка: © Getty Images

От началото на годината досега централната банка на Русия е отнела лицензите на повече от 40 финансови институции.

Руската централна банка Банк России е отнела лицензите за осъществяване на банкови операции на московските банки "Аскания Траст", Търговска банка "Конверсии, инвестиции и приватизации" (КИП-Банк) и на белгородската Северинвестбанк. Това става ясно от съобщение на централната банка, цитирано от ИТАР-ТАСС.

"Във връзка със загуба на ликвидност търговската банка "Аскания Траст" не обслужваше своевременното изпълнение на задълженията си пред кредиторите. Ръководителите и собствениците на кредитната организация не са предприели необходимите мерки, с които да нормализират дейността й", отбелязва се в съобщението.

В съответствие със заповед на руската централна банка в "Аскания Траст" е назначена временна администрация, докато не се вземе решение дали управлението й да се предаде на ново ръководство след конкурс, или банката да се ликвидира.

"Аскания Траст" е една от първите банки, създадени в Русия след разпадането на СССР.

Банк России разполага с данни, че КИП-Банк е била въвлечена в провеждането на съмнителни операции през цялата 2013 г. и през първото тримесечие на 2014 г. Общият обем на незаконните транзакции е надвишавал 57 млрд. рубли (малко над 1,5 млн. долара).

КИП-Банк е заемала 688 място в банковата система на Русия.

"Северинвестбанк" е затворена заради данни за високорискова кредитна политика без поддържане на адекватни на предприетите рискове резерви, които да покрият загубите.

Отнемането на лицензите на трите банки е поредната стъпка от програмата за разчистване и оздравяване на руската банова система, която Банк России започна миналата година.

От началото на годината досега централната банка е отнела лицензите на повече от 40 финансови институции.

Oще: банки  банкова система  банк россии  злоупотреби  кредити  криза  отнет лиценз  прочистване  риск  русия  финанси 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани